Articolul 10 Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova în Republica Moldova. Protecţia jurnaliştilor

(1) Autorităţile responsabile de menţinerea ordinii publice asigură:

a) protecţia jurnaliştilor şi a locurilor de muncă ale acestora, în cazul în care aceştia sînt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrîngă libera exercitare a profesiei lor;

b) protecţia sediilor şi a locaţiilor furnizorilor de servicii media, în cazul în care acestea sînt supuse unor ameninţări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfăşurare a activităţii acestora.

(2) Protecţia menţionată la alin.(1) nu poate să devină pretext pentru a prejudicia libera exprimare a jurnaliştilor, pentru a împiedica sau a restrînge libera exercitare a profesiei ori pentru a împiedica revendicarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale de către jurnalişti.

(3) Constrîngerea sau exercitarea presiunii prin ameninţare ori intimidare a jurnaliştilor atrage răspundere contravenţională şi, după caz, penală.

(4) În cazul autosesizării ori în cazul sesizării de către jurnalişti sau de către furnizorii de servicii media, Consiliul Audiovizualului examinează în şedinţe publice cazurile de ameninţări, presiuni şi intimidări, de natură să împiedice ori să restrîngă în mod efectiv libera exercitare a profesiei jurnaliştilor sau activităţii furnizorilor de servicii media şi, după caz, sesizează autorităţile competente.

Art 10 Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №174 din 08.11.2018, versiune în vigoare din 04.11.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului