Articolul 46 Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova în Republica Moldova. Activitatea Consiliului de supraveghere și dezvoltare

(1) Consiliul de supraveghere și dezvoltare îşi desfăşoară activitatea în şedinţe, de regulă, publice, convocate din iniţiativa preşedintelui, a cel puţin 3 membri ai acestuia sau la solicitarea directorului general. Consiliul de supraveghere și dezvoltare se convoacă ori de cîte ori este necesar, dar nu mai rar de o dată pe lună.

(2) Consiliul de supraveghere și dezvoltare îşi alege preşedintele şi secretarul cu votul a 5 membri ai acestuia. Şedinţa în care sînt aleşi preşedintele şi secretarul Consiliului de supraveghere și dezvoltare este prezidată de cel mai în vîrstă membru al acestuia.

(3) Preşedintele Consiliului de supraveghere și dezvoltare este responsabil de exercitarea atribuţiilor Consiliului de supraveghere și dezvoltare.

(4) Secretarul Consiliului de supraveghere și dezvoltare este responsabil de organizarea şedinţelor şi de lucrările de secretariat.

(5) Preşedintele Consiliului de supraveghere și dezvoltare:

a) elaborează agenda şedinţelor şi prezidează şedinţele;

b) semnează deciziile şi asigură publicarea acestora;

c) întocmeşte raportul anual de activitate şi, după aprobarea acestuia de către Consiliul de supraveghere și dezvoltare, îl prezintă Parlamentului;

d) reprezintă Consiliul de supraveghere și dezvoltare în relaţiile cu instituţiile publice şi cu persoanele fizice şi juridice;

e) reprezintă Consiliul de supraveghere și dezvoltare în organizaţiile naţionale şi internaţionale în problemele ce ţin de supravegherea furnizorilor publici de servicii media.

(6) În absenţa preşedintelui, activitatea Consiliului de supraveghere și dezvoltare este condusă de secretar, iar şedinţele de lucru sînt prezidate de către preşedintele şedinţei, ales de către consiliu prin vot deschis cu majoritatea de voturi ale membrilor prezenţi.

(7) În caz de vacanţă a funcţiei de preşedinte sau de secretar, se procedează la alegere, în condiţiile prezentului articol.

(8) Vacanţa funcţiei de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare poate interveni în caz de:

a) demisie;

b) deces;

c) expirare a mandatului;

d) condamnare prin hotărîre judecătorească definitivă;

e) absenţă consecutivă şi nejustificată de la 7 şedinţe ale consiliului, timp de 12 luni;

f) instituire a unei măsuri de ocrotire judiciară, conform legii;

g) constatare, în rezultatul controlului parlamentar efectuat în condițiile legii, a unei activități defectuoase, a executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuțiilor sale.

(9) Cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea mandatului şi în termen de 7 zile de la intervenirea de drept a vacanţei funcţiei de membru, constatată în condiţiile specificate la alin.(8) din prezentul articol şi la art.44, preşedintele Consiliului de supraveghere și dezvoltare prezintă o notificare comisiei parlamentare de profil.

(10) Preşedintele şi secretarul pot fi demişi, în cazul pierderii încrederii Consiliului de supraveghere și dezvoltare, cu votul a cel puţin 5 membri ai acestuia.

(11) În cazul demisiei sau al demiterii intervenite conform alin.(10), preşedintele şi secretarul îşi păstrează calitatea de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare.

(12) În exercitarea atribuţiilor, Consiliul de supraveghere și dezvoltare adoptă decizii cu caracter de reglementare, care intră în vigoare la data publicării acestora.

(13) Toate deciziile Consiliului de supraveghere și dezvoltare sînt motivate şi sînt publicate pe pagina web oficială a furnizorului public naţional de servicii media.

Art 46 Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №174 din 08.11.2018, versiune în vigoare din 04.11.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului