Articolul 35 din Legea Privind asigurarea subvenționată în agricultură în Republica Moldova. Constatarea producerii risculuila asigurarea cantitativă a recoltei și a plantațiilor multianuale sau la asigurarea pierderilor financiare provocate de diminuarea calității recoltei culturilor agricole

(1) Asiguratul sau beneficiarul asigurării notifică în scris asigurătorul în privința producerii riscului pretins asigurat în următoarele termene:

a) în caz de grindină, inundație, ploaie torențială, incendiere, polignire a culturilor, furtună – în termen de până la 48 de ore din momentul producerii evenimentului;

b) în caz de secetă excesivă, înghețuri sau atac al organismelor dăunătoare – odată cu producerea acestora sau cu apariția efectelor lor negative.

(2) Asigurătorul este obligat, în termen de 5 zile de la data primirii notificării, să instituie o comisie de investigare a cazului asigurat.

(3) În componența comisiei de investigare a cazului asigurat se includ:

a) reprezentantul asigurătorului;

b) asiguratul, reprezentantul acestuia sau brokerul de asigurare;

c) reprezentantul autorității administrației publice locale de nivelul al doilea; și, după caz,

d) reprezentantul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor;

e) reprezentantul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență;

f) reprezentantul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice.

(4) Comisia de investigare a cazului asigurat întocmește un act de constatare în câte un exemplar pentru fiecare dintre membrii săi, pe care aceștia îl semnează.

(5) Pentru culturile agricole afectate parțial se face o evaluare preliminară a prejudiciului. La sfârșitul ciclului de producție se face o evaluare definitivă a prejudiciului și se plătește despăgubirea de asigurare.

(6) Volumul recoltei pierdute se estimează calculând diferența dintre volumul recoltei asigurate și cel al recoltei obținute pe sectorul afectat, cu excepția pierderilor provocate de riscurile neasigurate. Cuantumul prejudiciului se calculează conform prevederilor contractului de asigurare.

(7) Volumul recoltei obținute se estimează fie în baza actelor de depozitare sau de comercializare ale asiguratului, fie se estimează de către asigurător și asigurat în câmp, înainte de începerea recoltării, dacă contractul nu prevede altfel. Estimarea se efectuează în mod obligatoriu, la cererea oricărei părți a contractului de asigurare. În caz de implicare în această estimare a unei terțe persoane, cheltuielile le suportă partea care a cerut estimarea.

(8) Dacă asiguratul, în urma constatării faptului că riscul asigurat a afectat parțial recolta culturilor agricole, intenționează să-și recolteze cultura agricolă afectată, el anunță asigurătorul despre această intenție cel târziu cu 5 zile înainte de ziua prevăzută pentru începerea recoltării.

(9) În cazurile în care asiguratul a recoltat cultura agricolă afectată fără a anunța asigurătorul și nu există posibilitatea de a determina/verifica cantitatea reală a recoltei pierdute, acesta din urmă este în drept să refuze parțial sau total achitarea despăgubirii de asigurare.

(10) Dacă, la producerea riscului asigurat și în legătură cu aceasta, producția agricolă a fost folosită în alt scop decât cel prevăzut la încheierea contractului de asigurare, se estimează costul producției menționate și suma aceasta se scade din cuantumul despăgubirii de asigurare. Asiguratul este obligat să înștiințeze în prealabil asigurătorul despre folosirea producției agricole în alte scopuri.

Art 35 Legea Privind asigurarea subvenționată în agricultură în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №183 din 11.09.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului