Articolul 50 din Legea Privind securitatea aeronautică în Republica Moldova. Planificarea, organizarea şi conducerea acţiunilor de răspuns la actele de intervenţie ilicită

(1) Agenţii aeronautici elaborează instrucţiuni pentru personalul acestora, instituie sisteme de comunicaţie şi asigură pregătirea personalului în scopul întreprinderii acţiunilor de răspuns la actele de intervenţie ilicită, în conformitate cu planurile de reglementare a situaţiilor excepţionale legate de actele de intervenţie ilicită. Planurile respective sunt preventiv coordonate cu autoritatea administrativă de implementare şi realizare a politicilor în domeniul aviaţiei civile.

(2) În scopul asigurării eficienţei măsurilor prezvăzute de planurile de reglementare a situaţiilor excepţionale legate de actele de intervenţie ilicită, Serviciul de Informaţii şi Securitate asigură organizarea şi desfăşurarea cu regularitate a exerciţiilor în vederea formării deprinderilor de interacţiune a tuturor participanţilor implicaţi în acţiunile de suprimare a actelor de intervenţie ilicită.

(3) În cazul în care s-a comis un act de intervenţie ilicită, autoritatea administrativă de implementare şi realizare a politicilor în domeniul aviaţiei civile asigură notificarea autorităţilor interesate, după care întreprinde acţiunile de răspuns la actele de intervenţie ilicită conform planului de reglementare a situaţiilor excepţionale legate de actele de intervenţie ilicită.

(4) În cazul situaţiilor excepţionale legate de actele de intervenţie ilicită, conducerea acţiunilor de răspuns la actele de intervenţie ilicită se efectuează de către Comandamentul Operaţional Antiterorist.

(5) În cazul în care o aeronavă este supusă unui act de intervenţie ilicită la sol, Comandamentul Operaţional Antiterorist ia măsurile necesare pentru asigurarea securităţii membrilor echipajului şi a pasagerilor până în momentul în care vor putea relua zborul.

(6) În cazul în care o aeronavă supusă unui act de intervenţie ilicită a aterizat pe teritoriul Republicii Moldova, autorităţile competente în domeniul securităţii aeronautice iau măsurile necesare pentru a reţine aeronava la sol, dacă decolarea acesteia nu este impusă de necesitatea majoră de protecţie a vieţii persoanelor.

Art 50 Legea Privind securitatea aeronautică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №192 din 20.12.2019

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului