Articolul 51 din Legea Privind securitatea aeronautică în Republica Moldova. Acţiunile de răspuns la actele de intervenţie ilicită întreprinse de către furnizorul de servicii de navigaţie aeriană

(1) Aeronava supusă unui act de intervenţie ilicită poate intra în spaţiul aerian al Republicii Moldova şi poate ateriza pe orice aerodrom fără permisiunea prealabilă a furnizorului de servicii de navigaţie aeriană. Aeronava respectivă este deservită de către furnizorul de servicii de navigaţie aeriană în mod prioritar.

(2) După aterizare, aeronava supusă unui act de intervenţie ilicită este direcţionată spre un loc de staţionare izolat şi toate acţiunile ulterioare sunt întreprinse în conformitate cu planul operatorului aeroportuar privind reglementarea situaţiilor excepţionale legate de actele de intervenţie ilicită.

(3) În cazul în care o aeronavă supusă unui act de intervenţie ilicită survolează teritoriul Republicii Moldova, furnizorul de servicii de navigaţie aeriană asigură siguranţa zborului pentru perioada aflării acesteia în spaţiul aerian al Republicii Moldova, precum şi transmiterea operativă a informaţiei corespunzătoare furnizorilor de servicii de navigaţie aeriană din statele vecine şi aeroportului de destinaţie, cunoscut sau presupus, pentru a întreprinde în timp util acţiunile de răspuns la actele de intervenţie ilicită.

(4) Modalitatea de informare privind deturnarea aeronavei, de schimb de informaţii, precum şi acţiunile care urmează a fi întreprinse de către furnizorul de servicii de navigaţie aeriană sunt stabilite în programul de securitate aeronautică al furnizorului respectiv.

Art 51 Legea Privind securitatea aeronautică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №192 din 20.12.2019

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului