Articolul 7 din Legea Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 în Republica Moldova

(1) Neplata în termen a contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii atrage după sine calcularea unei majorări de întîrziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întîrziere, inclusiv pentru ziua de transfer al sumei datorate. Calcularea majorării de întîrziere se efectuează de către Casa Naţională de Asigurări Sociale, fără emiterea unei decizii speciale. Calcularea majorărilor de întîrziere pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate în urma controlului fiscal se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat.

(2) Majorări de întîrziere (penalităţi) nu se vor calcula plătitorilor în cazul în care:

a) au depus documentele pentru transferul, de pe un cont pe altul, al sumelor plătite în cadrul bugetului asigurărilor sociale de stat – pentru perioada de la data achitării şi pînă la data transferului efectiv, în limitele sumei achitate;

b) au depus la Serviciul Fiscal de Stat cerere pentru compensarea datoriilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat din contul restituirii T.V.A. sau al accizelor – pentru perioada de la data înregistrării cererii şi pînă la data transferului efectiv;

c) sumele obligaţiilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat au fost stinse prin scădere şi luate la evidenţă specială în baza deciziei Serviciului Fiscal de Stat;

d) au depus documentele pentru transferul sumelor plătite din contul unui buget (bugetul de stat, bugetul local şi fondurile obligatorii de asistenţă medicală) la contul bugetului asigurărilor sociale de stat – pentru perioada de la data intrării documentelor la organul respectiv şi pînă la data transferului efectiv.

(3) Pentru angajatorii din agricultură, indiferent de tipul de proprietate şi de forma juridică de organizare, majorarea de întîrziere pentru neplata în termenele stabilite la pct. 1.6 din anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru anul 2019 se va aplica cu începere de la 1 noiembrie 2019.

(4) Diminuarea cuantumului contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii stabilite în sumă fixă se sancţionează cu o amendă egală cu suma cu care a fost diminuat cuantumul.

(5) Diminuarea cuantumului contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, stabilite în cotă procentuală, prin neprezentarea sau prezentarea către Serviciul Fiscal de Stat a unei dări de seamă fiscale cu informaţii sau date neveridice atrage răspunderea contribuabililor conform titlului V din Codul fiscal.

(6) Cuantumul contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii se estimează prin metode şi din alte surse indirecte, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

(7) Pe lîngă amenda aplicată conform alin. (4) şi (5), de la plătitori se va percepe suma cu care au fost diminuate contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii ori suma contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate la suma cu care a fost diminuată baza de calcul şi se vor calcula majorări de întîrziere pentru nevirarea în termen la bugetul asigurărilor sociale de stat a sumei respective.

(8) Măsurile prevăzute la alin. (4)–(7) se aplică de către angajaţii Serviciului Fiscal de Stat.

(9) Sumele contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii încasate de angajaţii Serviciului Fiscal de Stat specificate la alin. (7) se distribuie pe conturile individuale ale persoanelor asigurate. Informaţia cu privire la descifrarea sumelor recalculate se prezintă de către plătitorii de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii deciziei asupra cazului de încălcare a legislaţiei, în modul stabilit de Ministerul Finanţelor.

Art 7 Legea Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №300 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021