Articolul 14 din Legea Bugetului de stat pentru anul 2023 în Republica Moldova

(1) Comisioanele pentru serviciile de distribuire a compensațiilor persoanelor supuse represiunilor politice, a compensațiilor unice pentru conectarea la conducta de gaze naturale, a indemnizațiilor unice pentru construcția de case individuale sau de locuințe cooperatiste, pentru procurarea de spațiu locativ sau pentru restaurarea caselor vechi, a plăților sociale efectuate din mijloacele Fondului de susținere a populației și a altor plăți sociale cu destinație specială pentru unele categorii de populație, prevăzute în bugetul de stat, se stabilesc la încheierea contractelor între prestatorii de servicii de plată și Ministerul Finanțelor și nu vor depăși valoarea maximă de 0,4% din suma distribuită la conturi de plăți și 0,8% din suma distribuită în numerar.

(2) Comisioanele pentru serviciile de recepționare a cererilor pentru indexarea și distribuirea sumelor indexate conform Legii nr. 1530/2002 privind indexarea depunerilor bănești ale cetățenilor în Banca de Economii, prestate prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, se stabilesc la valoarea maximă de 10 lei pentru cererea recepționată și la valoarea maximă de 0,8% din suma distribuită.

(3) Comisioanele pentru eliberarea numerarului de către bănci pentru plata prestațiilor sociale specificate la alin. (1) și (2), precum și pentru plățile sociale distribuite prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice, prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” se stabilesc la valoarea maximă de 0,25% din suma eliberată și se achită de la bugetul de stat.

(4) Comisioanele pentru serviciile de încasare prin alte instrumente de plată decât cardurile de plată de la populație, de la agenții constatatori, de la perceptorii fiscali și de la funcționarii fiscali a plăților în Contul Unic Trezorerial al Ministerului Finanțelor (cu excepția plății drepturilor de import-export), precum și comisionul la restituirea plăților către populație se stabilesc în valoare maximă de 1,0% pentru o plată de la suma încasată/restituită, dar nu mai puțin de 1 leu și nu mai mult de 2,5 lei pentru o plată, pe bază de contract încheiat de către Ministerul Finanțelor cu prestatorii de servicii de plată, și se achită de la bugetul de stat.

(5) Comisioanele pentru serviciile de încasare prin carduri de plată de la populație a plăților la bugetele componente ale bugetului public național și cele pentru restituirea plăților de la aceste bugete populației se stabilesc la valoarea de 0,5% din suma notei de plată – în cazul plăților cu cardurile de plată emise în Republica Moldova, și de 2,2% din suma notei de plată – în cazul plăților cu cardurile de plată emise în afara Republicii Moldova, și se achită de la bugetul de stat.

(6) Comisioanele specificate la alin. (3)–(5) pentru operațiunile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală vor fi restituite în bugetul de stat din bugetul asigurărilor sociale de stat și din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Art 14 Legea Bugetului de stat pentru anul 2023 în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №359 din 22.12.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021