Articolul 1 din Legea Cambiei în Republica Moldova

Cambia este un titlu de credit care reprezintă o creanţă scrisă, întocmită conform prevederilor prezentei legi, ce oferă posesorului acesteia dreptul cert şi exigibil de a cere la scadenţa creanţei de la debitor, iar în caz de neonorare a acestei cereri şi de la alte persoane obligate prin cambie, achitarea sumei de bani indicate. Cambiile se emit în calitate de instrument de plată pentru mărfurile livrate, lucrări executate şi servicii prestate. Caracterul de contraprestaţie a mărfii în cambie trebuie să fie adeverit prin documente corespunzătoare de evidenţă la trăgător, şi andosant. Excepţie pot face cambiile Ministerului Finanţelor, ale Băncii Naţionale ale băncilor comerciale şi ale persoanelor fizice din Republica Moldova.

Cambia poate fi simplă şi trată.

Cambia simplă (biletul la ordin) este un titlu de credit prin care trăgătorul se obligă să plătească o sumă anumită prezentatorului cambiei sau persoanei arătate în cambie, ori aceluia pe care ea îl va arăta, după o perioadă stabilită sau la cerere.

Trata este un titlu de credit, cuprinzînd ordinul necondiţionat dat de trăgător (emitent, trasant) către plătitor (tras) de a plăti o sumă anumită prezentatorului cambiei sau persoanei arătate în cambie, ori aceluia pe care ea îl va arăta, după o perioadă stabilită sau la cerere.

Un gen de cambie simplă este cambia de trezorerie, emisă de către Guvern în persoana Ministerului Finanţelor în scop de acumulare pe termen scurt a mijloacelor băneşti temporar libere.

Alt gen de cambie simplă este cambia bancară, emisă de către bănci în scop de acumulare a mijloacelor băneşti temporar libere.

Acceptul este confirmarea dată pe titlu, prin care debitorul recunoaşte obligaţia sa de a plăti cambia la scadenţă.

Girul (andosare) este menţiunea de transfer (transmitere) a cambiei, prin care se perfectează transmiterea drepturilor asupra ei altei persoane.

Avalul este o cauţiune cambială (o asigurare dată deţinătorului cambiei), prin care se asigură plata sumei întreg sau parţiale a cambiei. Avalul poate fi făcut în folosul trăgătorului, acceptantului sau girantului printr-o menţiune specială pe cambie.

Art 1 Legea Cambiei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1527 din 22.06.1993, versiune în vigoare din 19.06.1993

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului