Articolul 78 Codul subsolului în Republica Moldova. Controlul şi supravegherea tehnică de stat asupra asigurării securităţii industriale la folosirea subsolului

(1) Supravegherea tehnică de stat asupra respectării de către beneficiarii subsolului a cerințelor securității industriale la desfășurarea activităților sau lucrărilor legate de folosirea subsolului se efectuează în conformitate cu Legea nr. 116/2012 privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase, de către Agenția pentru Supraveghere Tehnică.

           (2) Supravegherea asupra evidenței, păstrării, utilizării, obținerii (procurării) materialelor explozive, exploatării spațiilor de păstrare a acestora (depozitelor), precum și admiterea la lucrările de dinamitare se efectuează în baza actelor permisive eliberate de către Agenția pentru Supraveghere Tehnică.

           (3) Permisiunea pentru obținerea și depozitarea materialelor explozive confirmă dreptul de obținere (procurare) a materialelor explozive și de exploatare a spațiilor de păstrare a acestora (depozitelor). Permisiunea se eliberează gratis, în baza cererii, scrisă în formă liberă, la care se anexează:

           a) cartea tehnică a depozitului;

           b) act de predare-recepție în exploatare a depozitului materialelor explozive;

           c) copia de pe titlul de proprietate sau copia de pe contractul de locațiune a încăperilor pentru depozitarea materialelor explozive.

           (4) Demersul privind admiterea la lucrările de dinamitare se eliberează în baza cererii, scrisă în formă liberă, la care se anexează:

           a) contractul de efectuare a lucrărilor de dinamitare;

           b) planul topografic, cu indicarea locului de efectuare a lucrărilor de dinamitare, hotarelor zonelor de pericol, locuințelor, edificiilor industriale, căilor ferate, comunicațiilor supraterane inginerești, aflate în limita zonelor de pericol;

           c) coordonarea lucrărilor de dinamitare cu întreprinderi, organizații, autoritățile administrației publice locale și cu alte servicii (în cazul efectuării lucrărilor în bazine acvatice, zone adiacente sau învecinate);

           d) ordinul pe întreprindere privind organizarea lucrărilor de dinamitare, cu desemnarea persoanei responsabile;

           e) proiectul lucrărilor de dinamitare, în cazul efectuării lucrărilor de dinamitare în localități;

           f) schemele de profil ale lucrărilor, schema tipică de protecție a zonei de pericol, în cazul efectuării lucrărilor de prospecțiuni seismice, cu utilizarea materialelor explozive.

           (5) Permisiunea pentru obținerea și depozitarea materialelor explozive, precum și demersul privind admiterea la lucrările de dinamitare se eliberează în termen de 3 zile de la data depunerii cererii.

           (6) Termenul de valabilitate a permisiunii pentru obținerea și depozitarea materialelor explozive este de 12 luni, dacă încăperile sînt luate în locațiune, sau de 36 de luni, dacă depozitul aparține solicitantului cu titlu de proprietate.

           (7) Termenul de valabilitate a demersului privind admiterea la lucrările de dinamitare pentru efectuarea unei explozii este de 3 zile, iar pentru efectuarea de multiple explozii este de 12 luni.

           (8) Modul de solicitare, acordare, suspendare și retragere a permisiunii pentru obținerea și depozitarea materialelor explozive și a demersului privind admiterea la lucrările de dinamitare se stabilește de Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător în partea în care nu este reglementat de prezentul cod.

Art 78 Codul subsolului în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №3 din 02.02.2009

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului