Articolul 2 din Legea Cu privire la Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti” în Republica Moldova. Rezidenţii Aeroportului Liber

(1) Rezident al Aeroportului Liber (denumit în continuare rezident) poate fi orice persoană fizică sau juridică din Republica Moldova sau din alt stat, înregistrată în Republica Moldova în calitate de subiect al activităţii de întreprinzător, care deţine în proprietate sau ia în locaţiune bunuri sau terenuri pe teritoriul Aeroportului Liber şi care este înregistrată de către reprezentantul Guvernului în calitate de rezident în conformitate cu Regulamentul privind înregistrarea rezidenţilor Aeroportului Internaţional Liber "Mărculeşti", aprobat de Guvern.

(2) Investitorul general, în calitate de rezident, practică activitate de producere şi de reparaţie a aeronavelor, a tehnicii şi a instalaţiilor speciale, de prestare a serviciilor la sol şi de efectuare a transporturilor aeriene, precum şi genuri auxiliare de activităţi necesare desfăşurării activităţilor în Aeroportul Liber.

(3) Investitorul general, în calitate de operator de aerodrom, efectuează exploatarea aerodromului, deservirea zborurilor internaţionale, asigură siguranţa aterizării şi decolării aeronavelor, paza şi deservirea lor, ordinea publică şi securitatea aeronautică conform cerinţelor de exploatare şi de siguranţă în vigoare.

(4) Investitorul general elaborează şi aprobă Planul de dezvoltare complexă a Aeroportului Liber, care prevede priorităţi pentru genurile de activitate în domeniul aeronautic, pentru cele auxiliare în acest domeniu, crearea unui centru logistic internaţional, atragerea investiţiilor autohtone şi străine, implementarea tehnicii şi tehnologiilor moderne, aplicarea experienţei avansate din domeniul managementului, crearea locurilor de muncă, şi asigură realizarea acestui plan. Planul de dezvoltare complexă a Aeroportului Liber se coordonează în mod obligatoriu cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale şi cu Ministerul Apărării.

 (5) Investitorul general are următoarele atribuţii:

a) de a dezvolta infrastructura şi de a administra Aeroportul Liber;

b) de a selecta rezidenţii în modul stabilit de Guvern, ţinînd cont de Planul de dezvoltare complexă a Aeroportului Liber;

c) de a da în locaţiune rezidenţilor o parte din teritoriul Aeroportului Liber pe un termen nu mai mare decît termenul de funcţionare a acestui aeroport;

d) de a menţine în stare funcţională sistemele de aprovizionare cu electricitate, cu apă şi cu energie termică pe teritoriul Aeroportului Liber;

e) de a coordona activitatea cu autorităţile administraţiei publice locale în condiţiile legii.

(6) Activitatea ce rezultă din prevederile art.1 alin.(3) se desfăşoară în exclusivitate de către investitorul general.

(7) Rezidenţii au dreptul de a efectua pe teritoriul Aeroportului Liber:

a) prestarea serviciilor de deservire la sol şi de transport aerian;

b) comerţul cu ridicata, cu excepţia mărfurilor excluse din circuitul civil;

c) producţia industrială a mărfurilor;

d) procesarea producţiei agroalimentare;

e) sortarea, ambalarea, marcarea şi alte asemenea operaţiuni cu mărfurile tranzitate prin Aeroportul Liber;

f) prestarea serviciilor cu plată rezidenţilor Aeroportului Liber şi companiilor străine;

g) alte genuri auxiliare de activitate, cum ar fi serviciile comunale, de depozitare, de construcţii, de arendă şi/sau de locaţiune, de alimentaţie publică etc., necesare desfăşurării activităţilor indicate la lit.a)–f).

(8) Mărfurile importate pe teritoriul Aeroportului Liber nu pot fi comercializate pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova. Volumul mărfurilor (serviciilor) produse în Aeroportul Liber pe care rezidentul le comercializează pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova nu poate depăşi 30 la sută din volumul total de comercializare a mărfurilor (serviciilor) timp de un an.

(9) Scoaterea producţiei alcoolice, a tutunului şi a produselor din tutun din Aeroportul Liber pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova, precum şi producerea pe teritoriul Aeroportului Liber a producţiei alcoolice, a tutunului şi a produselor din tutun sînt strict interzise.

(10) Desfăşurarea pe teritoriul Aeroportului Liber a activităţii de întreprinzător fără înregistrare în calitate de rezident este interzisă, cu excepţia cazurilor cînd, pentru desfăşurarea activităţii ce ţine de asigurarea securităţii aeronautice şi în situaţii excepţionale, persoanele nerezidente au acces liber pe teritoriul Aeroportului Liber în condiţiile prevăzute de Regulamentul privind sistemul autorizat de trecere pe teritoriul Aeroportului Liber.

(11) Decizia de anulare a înregistrării rezidentului, de suspendare sau de retragere a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii lui în Aeroportul Liber, conform modului stabilit de Guvern, se ia de către reprezentantul Guvernului:

a) în cazul încălcării prezentei legi şi altor legi care reglementează activitatea Aeroportului Liber;

b) la cererea rezidentului;

c) la încetarea contractului de locaţiune dintre rezident şi investitorul general.

(12) Rezidentul ţine separat evidenţa contabilă şi evidenţa statistică privind activitatea sa în teritoriul Aeroportului Liber şi în afara lui.

Art 2 Legea Cu privire la Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti” în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №178 din 10.07.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021