Articolul 4 din Legea Cu privire la Registrul obiectivelor de infrastructură tehnico-edilitară în Republica Moldova. Subiecții și obiectele înregistrării

(1) Subiecți ai înregistrării obiectivelor de infrastructură tehnico-edilitară sînt proprietarii acestora și alți titulari ai drepturilor patrimoniale asupra acestora: cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni străini, apatrizi, persoane juridice din țară și din străinătate, organizații internaționale, Republica Moldova și unitățile ei administrativ-teritoriale.

(2) Obiecte ale înregistrării sînt obiectivele de infrastructură tehnico-edilitară, zonele de protecție ale acestora, drepturile asupra acestora și restricțiile aferente zonelor de protecție.

(3) Obiective de infrastructură tehnico-edilitară care se înregistrează în Registru sînt:

1) obiectivele din infrastructura transportului, și anume:

a) drumurile;

b) căile ferate;

c) construcțiile, altele decît clădirile, instalațiile și echipamentele amplasate pe suprafața terestră (acvatică) a aerodromului (aeroportului);

d) construcțiile, altele decît clădirile, instalațiile și echipamentele amplasate pe teritoriul și în acvatoriul portului maritim;

2) obiectivele din infrastructura energetică:

a) rețelele electrice;

b) rețelele de gaze naturale;

3) obiectivele din sistemele publice de gospodărie comunală:

a) sistemele de aprovizionare cu apă potabilă;

b) rețelele de canalizare;

c) rețelele de energie termică;

d) rețelele de iluminare;

e) rețelele de semaforizare;

f) rețelele transportului electric;

g) sistemele de gestionare a deșeurilor;

h) rețelele de comunicații electronice;

4) obiectivele transportului prin conducte (conducta, alte construcții și instalați ce fac parte din obiectivele respective), obiectivele pentru păstrarea și comercializarea produselor petroliere, sistemele de irigare, sistemele de desecare.

(4) În Registru, în afara drepturilor reale, pot fi notificate drepturile de creanță, faptele sau raporturile juridice aferente obiectivelor de infrastructură tehnico-edilitară.

(5) Obiectivele de infrastructură tehnico-edilitară și zonele de protecție ale acestora se supun înregistrării obligatorii, cu excepția obiectivelor atribuite, în procesul privatizării, în contul cotelor valorice din bunurile întreprinderilor agricole, care se înregistrează la cererea titularilor de drepturi.

(6) Persoanele care desfășoară activități de excavare a pămîntului sînt obligate să-și coordoneze activitățile cu titularii drepturilor asupra obiectivelor de infrastructură tehnico-edilitară.

Art 4 Legea Cu privire la Registrul obiectivelor de infrastructură tehnico-edilitară în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №150 din 14.07.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021