Articolul 9 din Legea Cu privire la ajutorul social în Republica Moldova. Stabilirea ajutorului social şi/sau a ajutorului pentru perioada rece a anului

(1) Ajutorul social se stabilește de către structura teritorială de asistenţă socială.

(2) Ajutorul social se stabilește în baza cererii înregistrate pentru acordarea ajutorului social, depusă de unul dintre membrii familiei cu capacitate deplină de exerciţiu, desemnat de aceasta, sau, în cazurile prevăzute de lege, de către reprezentantul legal al acesteia.

(3) Termenul de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea dreptului la ajutor social nu va depăşi 20 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii cu toate documentele necesare.

(4) Dreptul la ajutor social în baza unei cereri se stabilește pentru o perioadă ce nu va depăși un an, cu excepția familiilor formate dintr-un singur membru pensionar sau cu dizabilitate severă, pentru care termenul nu va depăși 2 ani. În cazul creșterii veniturilor salariale ale familiei cu până la 50% din veniturile salariale declarate la stabilirea dreptului, familia trebuie să raporteze schimbarea venitului în 3 luni din momentul intervenirii schimbărilor, cuantumul ajutorului social oferit urmând a fi revizuit. În cazul altor schimbări, condițiile de raportare a schimbărilor și de revizuire a dreptului la ajutor social se stabilesc de către Guvern.

(5) Ajutorul social se acordă începînd cu luna în care a fost înregistrată cererea de acordare a ajutorului social la structura teritorială de asistenţă socială.

(6) Beneficiarul utilizează ajutorul social în folosul familiei, în mod primordial pentru satisfacerea necesităţilor privind alimentaţia, vestimentaţia, locuinţa, igiena, îngrijirea medicală, educaţia şi şcolarizarea obligatorie a copiilor.

(7) Beneficiarul de ajutor social semnează un acord de cooperare cu structura teritorială de asistenţă socială, în condiţiile stabilite de Guvern, prin care îşi asumă responsabilitatea utilizării ajutorului social conform destinaţiei şi necesităţilor prevăzute la alin. (6).

(8) Pentru familiile cu copii în situaţie de risc, managerul de caz este responsabil de monitorizarea utilizării ajutorului social conform prevederilor acordului de cooperare, folosind în calitate de criteriu de bază în procesul monitorizării respectarea de către părinţi/alţi îngrijitori a interesului superior al copilului şi satisfacerea necesităţilor acestuia.

(9) Structura teritorială de asistenţă socială creează, în condiţiile stabilite de Guvern, comisii care, selectiv, verifică la reşedinţa curentă a solicitantului/beneficiarului autenticitatea informaţiei prezentate în cererea pentru acordarea ajutorului social şi întocmesc ancheta socială. Comisiile sînt constituite dintr-un număr impar de membri, nu mai mic de 3 persoane, şi includ reprezentanţi ai structurii teritoriale de asistenţă socială, reprezentanţi delegaţi ai autorităţilor administraţiei publice locale şi reprezentanţi ai societăţii civile.

(10) La sesizarea şefului structurii teritoriale de asistenţă socială, a reprezentanţilor autorităţilor administrației publice locale, precum şi la autosesizare, comisiile verifică la reşedinţa curentă a beneficiarului corectitudinea utilizării ajutorului social conform prevederilor alin. (6), întocmind raportul de utilizare a ajutorului social.

(11) Pentru neîndeplinirea de către beneficiar a obligaţiilor asumate în acordul de cooperare, şeful structurii teritoriale de asistenţă socială, în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii raportului de utilizare a ajutorului social, avertizează, în scris, beneficiarul despre încetarea dreptului la ajutor social în cazul constatării de către comisie a neîndeplinirii repetate a obligaţiilor.

Art 9 Legea Cu privire la ajutorul social în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №133 din 13.06.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului