Articolul 13 din Legea Cu privire la întreprinderea de stat în Republica Moldova. Profitul şi pierderile întreprinderii

(1) Profitul (pierderile) întreprinderii se determină în modul prevăzut de legislaţie. Profitul net se formează după achitarea impozitelor şi a altor plăţi obligatorii şi rămîne la dispoziţia întreprinderii.

(2) Profitul net poate fi utilizat pentru:

a) acoperirea pierderilor anilor precedenţi;

b) formarea capitalului de rezervă;

c) formarea rezervei pentru dezvoltarea producţiei;

d) defalcări în bugetul de stat;

e) în alte scopuri, dacă ele nu contravin legislaţiei.

(3) Decizia de repartizare a profitului net se adoptă de către consiliul de administraţie, la propunerea administratorului.

(3-1) Pînă la 30 iunie inclusiv a anului imediat următor anului de gestiune, întreprinderea transferă defalcările la bugetul de stat, calculate în funcţie de rezultatele activităţii sale pe anul precedent, și prezintă Serviciului Fiscal de Stat raportul privind defalcările calculate. Pentru neachitarea în termen a defalcărilor la bugetul de stat, Serviciul Fiscal de Stat va aplica măsurile de asigurare și executare silită a obligațiilor fiscale în conformitate cu prevederile legislaţiei fiscale în vigoare.

(4) Profitul net se va repartiza doar pentru acoperirea pierderilor anilor precedenţi, pentru formarea capitalului de rezervă şi formarea rezervei pentru dezvoltarea producţiei în cazul în care valoarea activelor nete, conform ultimului bilanţ al întreprinderii, este mai mică decît capitalul social al întreprinderii sau va deveni mai mică în urma repartizării lui în alte scopuri.

(5) Pierderile întreprinderii se acoperă din contul profitului net rămas la dispoziţia întreprinderii, din contul mijloacelor fondului de rezervă, precum şi din donaţii sau subvenţii.

(6) Dacă, la expirarea celui de-al doilea an financiar sau al oricărui an financiar ulterior, valoarea activelor nete ale întreprinderii, potrivit bilanţului anual al acesteia, va fi mai mică decît mărimea capitalului social, consiliul de administraţie va informa fondatorul despre necesitatea modificării capitalului social al întreprinderii.

Art 13 Legea Cu privire la întreprinderea de stat în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №146 din 16.06.1994

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021