Articolul 25 din Legea Cu privire la producerea, comercializarea și utilizarea materialului forestier de reproducere în Republica Moldova. Comercializarea materialului forestier de reproducere

(1) Materialul forestier de reproducere este comercializat în scopuri forestiere și se obține numai din materialul de bază aprobat în conformitate cu prevederile prezentei legi.

(2) Activitățile de comercializare a materialului forestier de reproducere sunt permise producătorilor și furnizorilor care au încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu producătorul și au obținut certificatul de identitate conform cerințelor stabilite la art. 19 și în anexele nr. 7, 8 și 9.

(3) Pentru comercializare în alte scopuri decât cele forestiere, materialul forestier de reproducere trebuie să fie însoțit de o etichetă în care se menționează: „Nu este utilizat în scopuri forestiere”.

(4) Semințele forestiere se comercializează numai în ambalaje sigilate. Sigilarea trebuie făcută în așa fel încât atunci când ambalajul este desfăcut, acest lucru să poată fi observat, iar sigiliul să devină inutilizabil, precum și în conformitate cu alte cerințe de ambalare a semințelor, stabilite la art. 10 din Legea nr. 68/2013 despre semințe.

(5) Materialul forestier de reproducere pentru speciile și hibrizii prevăzuți în anexa nr. 1 nu poate fi comercializat dacă nu îndeplinește cerințele prevăzute în anexa nr. 11 și dacă există motive să se creadă că:

a) folosirea materialului forestier de reproducere, conform caracteristicilor fenotipice sau genetice, are un efect defavorabil asupra resurselor genetice forestiere sau asupra biodiversității pe tot teritoriul țării, bazându-se pe dovezile în legătură cu regiunea de proveniență sau cu originea materialului ori pe rezultatele cercetărilor științifice în domeniul vizat;

b) pe baza rezultatelor cunoscute ale unor experimente sau cercetări științifice ori a rezultatelor obținute din practica forestieră în legătură cu supraviețuirea și dezvoltarea materialului săditor în privința caracteristicilor morfologice și fiziologice pe care le deține materialul de reproducere respectiv, are un efect defavorabil asupra domeniului forestier, a mediului înconjurător, a resurselor genetice sau asupra biodiversității pe întreg teritoriul țării.

(6) În cazul materialului forestier de reproducere din speciile Populus spp., părțile de plante vor fi comercializate numai dacă eticheta sau documentele furnizorului vor fi completate cu date ce respectă cerințele prevăzute la pct. 3 din anexa nr. 12.

(7) Autoritatea ține Registrul cererilor de certificate de identitate, asigurând accesul public, inclusiv prin intermediul rețelei Internet, la datele din registrul menționat, cu respectarea rigorilor legislației privind protecția datelor cu caracter personal.

Art 25 Legea Cu privire la producerea, comercializarea și utilizarea materialului forestier de reproducere în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №44 din 10.03.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului