Articolul 25 din Legea Сu privire la reglementarea și controlul organismelor modificate genetic în Republica Moldova. Evaluarea riscului ecologic

(1) Procedura de evaluare a riscului ecologic se efectuează pentru cazurile:

a) introducerii organismelor modificate genetic în Republica Moldova în scopul diseminării deliberate în mediu, inclusiv a celor destinate activităților de cercetare științifică;

b) plasării pe piață a organismelor modificate genetic, ca produse în sine sau componente ale unor produse, inclusiv ale produselor alimentare și ale hranei pentru animale, a produselor alimentare și a hranei pentru animale care conțin sau constau din organisme modificate genetic.

(2) Evaluarea riscului ecologic pentru cazurile specificate la alin. (1) se realizează de către organisme științifice independente sau experți independenți conform metodologiei prevăzute în anexa nr. 2.

(3) Evaluarea riscului ecologic se face în scopul identificării și evaluării, pentru fiecare caz, a efectelor adverse potențiale ale organismului modificat genetic, directe sau indirecte, imediate sau întârziate, asupra sănătății umane și a mediului, pe care le-ar putea avea diseminarea deliberată în mediu sau plasarea pe piață a organismelor modificate genetic.

(4) Evaluarea riscului ecologic se realizează la solicitarea notificatorului, contra cost, de către instituții științifice sau experți naționali independenți autorizați.

(5) În cazul importului produselor alimentare și al hranei pentru animale modificate genetic aprobate pentru utilizare în Uniunea Europeană, Agenția de Mediu și Comisia acceptă spre examinare evaluarea riscului ecologic efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară pentru organismul modificat genetic notificat.

Art 25 Legea Сu privire la reglementarea și controlul organismelor modificate genetic în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №152 din 08.06.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului