Articolul 4 din Legea Cu privire la simbolurile publice în Republica Moldova. Simbolurile naţionale

(1) Simboluri naţionale sînt:

a) stema de stat;

b) drapelul de stat;

c) imnul de stat;

d) sigiliul de stat;

e) pavilionul de stat;

f) distincţiile de stat;

g) drapelul civil;

h) pavilionul civil;

i) drapelul de război;

j) pavilionul de război;

k) drapelul de luptă;

l) culorile naţionale;

m) însemnele de apartenenţă statală pe transportul internaţional;

n) emblemele naţionale oficiale complementare (floristice, zoomorfe, avimorfe, monumentale etc.);

o) emblemele naţionale oficiale cu caracter economic sau comercial (mărci, semne, branduri etc.);

p) semnele monedei naţionale;

q) abrevierile şi codurile oficiale internaţionale ale denumirii statului;

r) însemnele de funcţie (stindard, colan, eşarfă, sceptru etc.) ale Preşedintelui Republicii Moldova;

s) stindardul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova;

t) stindardul Prim-ministrului Republicii Moldova;

u) stindardul ministrului apărării al Republicii Moldova.

(2) Simbolurile naţionale prevăzute la alin. (1) lit. a)–j), actele descriptive şi explicative însoţitoare, regulamentele conceptuale cu privire la acestea se adoptă, se aprobă şi se modifică de Parlament, la propunerea Comisiei Naţionale de Heraldică, prin lege organică.

(3) Modelul drapelului (sau drapelul-etalon) de luptă prevăzut la alin. (1) lit. k), actele descriptive şi explicative însoţitoare se adoptă, se aprobă şi se modifică de Parlament, la propunerea Comisiei Naţionale de Heraldică, prin lege ordinară. Drapelele de luptă concrete elaborate în baza drapelului model de luptă prevăzut la alin. (1) lit. k), actele descriptive şi explicative însoţitoare, regulamentele şi instrucţiunile cu privire la acestea se aprobă şi se modifică prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova.

(4) Simbolurile naţionale prevăzute la alin. (1) lit. l), m), n), p) şi q), actele descriptive şi explicative însoţitoare, regulamentele conceptuale cu privire la acestea se adoptă, se aprobă şi se modifică de Parlament, la propunerea Comisiei Naţionale de Heraldică, prin lege ordinară.

(5) Simbolurile naţionale prevăzute la alin. (1) lit. o), actele descriptive şi explicative însoţitoare, regulamentele conceptuale cu privire la acestea se adoptă, se aprobă şi se modifică de Parlament, la propunerea Comisiei Naţionale de Heraldică, prin lege ordinară, luîndu-se în considerare prevederile Legii nr. 38- XVI din 29 februarie 2008 privind protecţia mărcilor.

(6) Însemnele de funcţie ale Preşedintelui Republicii Moldova prevăzute la alin.(1) lit. r), actele descriptive şi explicative însoţitoare se adoptă, se aprobă şi se modifică de Parlament, la propunerea Comisiei Naţionale de Heraldică, prin lege ordinară. Regulamentele şi instrucţiunile referitoare la însemnele de funcţie ale Preşedintelui Republicii Moldova prevăzute la alin.(1) lit. r) se aprobă prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova.

(7) Stindardul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova prevăzut la alin.(1) lit.s), actele descriptive şi explicative însoţitoare se adoptă, se aprobă şi se modifică de Parlament, la propunerea Comisiei Naţionale de Heraldică, prin lege ordinară. Regulamentele şi instrucţiunile referitoare la stindardul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova prevăzut la alin. (1) lit. s) se aprobă prin hotărîre a Parlamentului.

(8) Stindardul Prim-ministrului Republicii Moldova prevăzut la alin.(1) lit. t), actele descriptive şi explicative însoţitoare se adoptă, se aprobă şi se modifică de Parlament, la propunerea Comisiei Naţionale de Heraldică, prin lege ordinară. Regulamentul stindardului Prim-ministrului Republicii Moldova prevăzut la alin. (1) lit. t) se aprobă prin hotărîre de Guvern.

(9) Stindardul ministrului apărării al Republicii Moldova prevăzut la alin.(1) lit. u), actele descriptive şi explicative însoţitoare, regulamentele şi instrucţiunile cu privire la acesta se aprobă şi se modifică, la propunerea Comisiei Naţionale de Heraldică, prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova.

(10) După adoptare şi/sau aprobare, simbolurile naţionale se înregistrează în Armorialul General al Republicii Moldova în baza actelor legale de adoptare/ aprobare.

(11) Instrucţiunile tehnice de utilizare (de reproducere, de executare etc.) a simbolurilor naţionale, exceptînd pentru cele prevăzute la alin.(1) lit.k), r), s) şi u), se aprobă de Guvern în temeiul legislaţiei în vigoare, după avizarea lor de Comisia Naţională de Heraldică.

(12) Simbolurile naţionale fac parte din domeniul public al statului şi sînt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile.

(13) Reproducerea simbolurilor naţionale şi a elementelor acestora în simboluri corporative, teritoriale şi particulare se admite în limitele regulamentului de utilizare a simbolului naţional respectiv.

Art 4 Legea Cu privire la simbolurile publice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №86 din 28.11.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021