Articolul 18 din Legea Cu privire la veterani în Republica Moldova. Măsurile de protecţie socială a altor categorii de persoane care cad sub incidenţa prezentei legi

(1) Copiii ai căror părinţi şi-au pierdut viaţa sau capacitatea de muncă ori au dispărut fără veste în timpul acţiunilor de luptă sînt înmatriculaţi în instituţii preşcolare, şcoli-internat şi alte instituţii similare şi sînt întreţinuţi din contul statului în funcţie de capacitatea şi situaţia financiară a instituţiei respective, la decizia autorităţilor administraţiei publice locale. Înmatricularea acestor copii în instituţiile de învăţămînt superior se efectuează în bază de concurs, în limitele planului de înmatriculare aprobat. Cota acestei categorii în planul de înmatriculare este stabilită de legislaţia în vigoare.

(2) Soţii supravieţuitori, inapţi de muncă, ai participanţilor la cel de-al doilea război mondial sau la acţiuni de luptă în timp de pace din rîndurile militarilor căzuţi la datorie sau soţii persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului decedate, dacă nu s-au recăsătorit, precum şi copii acestora pînă la atingerea vîrstei de 18 ani sau după această vîrstă, dacă îşi continuă studiile în instituţiile de învăţămînt la cursurile de zi, pînă la terminarea studiilor, însă cel mult pînă la atingerea vîrstei de 23 de ani, au dreptul la:

b) facilităţi fiscale conform prevederilor Codului fiscal;

d) prioritate la înscriere în cooperativele de construcţie a locuinţelor;

e) reparaţia curentă a caselor (locuinţelor) care aparţin familiilor militarilor şi colaboratorilor organelor securităţii statului căzuţi la datorie;

f) plasare prioritară în instituţiile sociale sau deservire socială la domiciliu.

(2-1) Categoriei de persoane specificate la art. 21 alin. (3) i se stabileşte alocația lunară pentru merite deosebite față de stat, indiferent de faptul dacă sînt sau nu beneficiari de pensii ori alocaţii sociale de stat.

(2-2) Membrilor familiilor participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acţiuni de luptă în timp de pace căzuţi la datorie sau ale persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului decedate li se acordă dreptul la alocaţii lunare de stat în condiţiile Legii nr.121/2001 cu privire la protecţia socială suplimentară a unor categorii de populaţie.

(2-3) Soţii și copiii participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acţiuni de luptă în timp de pace din rândurile militarilor căzuţi la datorie, precum și soții și copiii persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate au dreptul să fie asigurați, o dată la trei ani, cu bilete de tratament sanatorial în centrele de reabilitare ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale şi în alte instituţii de acest tip, în condiţiile stabilite de către Guvern.

(2-4) Copiii menționați la alin. (2-3) dețin dreptul respectiv până la atingerea vârstei de 18 ani sau, după atingerea acestei vârste, dacă sunt înmatriculați la studii cu forma de învățământ cu frecvență, până la terminarea studiilor, însă cel mult până la atingerea vârstei de 2-3 de ani.

(2-5) Dreptul la tratament sanatorial în condițiile alin. (2-3) este deținut de soţii care se aflau în relaţii de căsătorie cu militarii căzuți la datorie sau cu persoanele cu dizabilități de pe urma războiului decedate, la data decesului persoanelor respective.

(3) Cheltuielile ce ţin de realizarea prevederilor alin. (2-3) şi cheltuielile ce ţin de acordarea prestaţiilor prevăzute la alin.(22) vor fi suportate de la bugetul de stat, în condiţiile stabilite de către Guvern.

(4) Cheltuielile legate de acordarea prestaţiilor prevăzute la alin.(2) lit.e) vor fi suportate din bugetul unităţilor administrativ-teritoriale, pornind de la posibilităţile reale.

Art 18 Legea Cu privire la veterani în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №190 din 08.05.2003

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului