Articolul 14 din Legea Cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie a apelor rîurilor şi bazinelor de apă în Republica Moldova. Folosirea terenurilor din fîşiile riverine de protecţie a apelor

(1) Teritoriul fîşiilor riverane de protecţie a apelor se foloseşte pentru crearea perdelelor forestiere pentru fînaţuri şi restabilirea locurilor de depunere a icrelor din luncile inundabile şi deltele rîurilor. Înăuntrul acestor fîşii pot fi construite numai construcţii hidrotehnice de protecţie şi de consolidare a malurilor pot fi amenajate locuri de trecere a peştelui, (diguri, pereuri, pereţi de sprijin, ecluze ş.a.), construcţii şi instalaţii provizorii pentru creşterea şi prinsul peştelui şi animalelor de apă, prize de apă și instalații mobile în scopul alimentării cu apă a populației și al irigării terenurilor agricole, cu notificarea prealabilă a autorității administrative de gestionare a apelor.

(2) În cazul existenţei sau creării perdelelor forestiere de protecţie a malului, terenurile respective se transmit în administrarea autorităţii silvice centrale cu atribuirea dreptului de proprietate publică asupra lor.

(3) În cazul utilizării pentru fînaţuri a terenului aflat în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor autorităţi, aceste autorităţi determină modul de utilizare a terenului pentru fînaţ şi poartă răspundere pentru utilizarea lor conform destinaţiei.

(4) În cazul restabilirii locurilor de depunere a icrelor din luncile inundabile şi deltele rîurilor, regimul de utilizare a lor se stabileşte de Agenția de Mediu.

(5) Pentru fîşiile riverane de protecţie a apelor, în care se efectuează utilizarea în complex, determinată la alineatul (1) al prezentului articol, se permite administrarea comună de către autorităţile administraţiei publice locale, autoritatea silvică centrală şi Agenția de Mediu în baza acordului încheiat între ei, în care sînt repartizate funcțiile acestora.

(6) Adăparea vitelor se efectuează în locuri amenajate special, atribuite de comun acord cu organele administraţiei publice locale. Mînarea vitelor la adăpare prin fîşiile riverane de protecţie a apelor se efectuează pe cărări stabilite în acest scop, amplasate de-a curmezişul fîşiilor de protecţie.

(7) În limitele fîşiilor riverane de protecţie a apelor se interzice aratul terenurilor, păşunatul şi organizarea taberelor de vară pentru vite, amenajarea campingurilor şi taberelor staţionare de corturi.

Art 14 Legea Cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie a apelor rîurilor şi bazinelor de apă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №440 din 27.04.1995

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului