Articolul 4 din Legea Ffondului de susținere a populației în Republica Moldova

(1) Sursele de finanțare a Fondului de susținere a populației sunt:

a) taxa de portabilitate – în mărime de 50 la sută din plata lunară de operare, administrare și întreținere a bazei de date centralizate pentru implementarea și realizarea portabilității numerelor;

b) taxa aeroportuară – în mărime de 50 la sută din suma acumulată lunar din tariful pentru modernizarea aeroportului;

c) – abrogată;

 d) transferurile obținute din plata suplimentară obligatorie în cuantum de 0,1 la sută din suma achitată la cumpărarea de către persoanele fizice a valutei străine în numerar și a cecurilor de călătorie în valută străină contra mijloace bănești în numerar la casele de schimb valutar și la băncile licențiate care desfășoară activitate de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, inclusiv prin intermediul aparatelor de schimb valutar;

e) sponsorizări și alte încasări care nu contravin legislației;

f) donații/transferuri/granturi din partea partenerilor de dezvoltare pentru implementarea proiectelor sociale finanțate din surse externe, prevăzute în acordurile/memorandumurile de înțelegere semnate între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și partenerii de dezvoltare.

(2) Subiecții taxei:

a) subiectul taxei de portabilitate este persoana juridică care administrează procesul de portare a numerelor;

b) subiectul taxei aeroportuare este persoana juridică care administrează activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”;

c) – abrogată;

d) subiectul plății suplimentare obligatorii este persoana juridică care desfășoară activități de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la cumpărarea de către persoanele fizice a valutei străine în numerar și a cecurilor de călătorie în valută străină contra mijloace bănești în numerar.

(3) Agenții economici menționați la alin. (2) lit. a) și b) sunt obligați să transfere lunar, până la data de 25 a lunii imediat următoare lunii de gestiune, la contul Agenției Naționale Asistență Socială sumele acumulate.

(4) Agenții economici menționați la alin. (2) lit. a), b) și d) sunt obligați să prezinte Serviciului Fiscal de Stat lunar, până la data de 25 a lunii imediat următoare lunii de gestiune, darea de seamă privind plățile către Fondul de susținere a populației, în forma stabilită de Serviciul Fiscal de Stat. Darea de seamă privind plățile către fondul respectiv se prezintă utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, în condițiile stipulate la art. 187 alin. (21) din Codul fiscal.

(5) Subiecții care încasează plățile suplimentare obligatorii menționate la alin. (1) lit. d) sunt obligați să transfere lunar sumele acumulate, până la data de 25 a lunii imediat următoare, la conturile trezoreriale ale bugetelor locale de nivelul al doilea, în funcție de amplasarea localității, conform modului de achitare a plăților prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor.

(6) Plățile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) și d) se administrează de către Serviciul Fiscal de Stat într-un mod similar celui stabilit pentru administrarea impozitelor și taxelor, conform legislației fiscale.

(7) Pentru neachitarea, diminuarea și/sau neefectuarea în termen a plăților, Serviciul Fiscal de Stat va aplica măsurile prevăzute în titlul V al Codului fiscal.

Art 4 Legea Ffondului de susținere a populației în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №827 din 18.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021