Articolul 4 din Legea Ocrotirii sănătăţii în Republica Moldova. Prestatorii de servicii medicale

(1) Prestatorii de servicii medicale pot fi publici sau privați. Prestatorii publici de servicii medicale sînt instituțiile medico-sanitare publice și autoritățile/instituțiile bugetare.

(2) Instituţia medico-sanitară publică se instituie prin decizie a Ministerului Sănătății sau a autorităţii administraţiei publice locale, în baza nomenclatorului prestatorilor de servicii medicale aprobat conform alin. (5). Instituţia medico-sanitară publică departamentală se instituie prin decizie a autorităţii centrale de specialitate.

(2-1) Conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane, regionale, municipale, raionale sînt selectaţi prin concurs organizat de Ministerul Sănătății şi sînt numiţi în funcţie de către fondator. Eliberarea din funcţie a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice republicane, regionale, municipale, raionale se efectuează de către fondator. Regulamentul privind numirea în funcţie a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice în bază de concurs se aprobă de Guvern.

(2-2) Conducătorul instituţiei medico-sanitare publice gestionează instituţia în baza unui contract de management încheiat cu fondatorul pe o durată de 5 ani, conform contractului-tip de management al instituției medico-sanitare publice aprobat de Guvern. La expirarea termenului de 5 ani, funcția de conducător al instituției medico-sanitare publice devine vacantă. Funcţia de conducător al instituţiei medico-sanitare publice nu poate fi ocupată de către persoana care activează concomitent în cadrul unui prestator privat de servicii medicale sau farmaceutice.

(3) Persoanele fizice şi persoanele juridice au dreptul să fondeze prestatori privați de servicii medicale şi poartă răspundere pentru asigurarea lor financiară şi tehnico-materială, pentru organizarea de asistenţă medicală şi pentru calitatea ei, conform legislaţiei în vigoare.

(4) Prestatorii privați de servicii medicale și farmaceutice, cu excepția celor prevăzuți la art. 36-5, îşi desfăşoară activitatea în spaţiile ce le aparţin cu drept de proprietate privată sau în alte spaţii luate în locaţiune, inclusiv ale instituţiilor medico-sanitare publice, cu gen de activitate în domeniul ocrotirii sănătăţii, care corespund cerinţelor actelor legislative şi normative în vigoare privind parteneriatul public-privat.

(5) Regulamentele şi nomenclatorul prestatorilor de servicii medicale, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, precum şi lista serviciilor prestate de acestea, sînt aprobate de Ministerul Sănătății, cu excepţia celor ale organelor de drept şi ale organelor militare.

(6) Parlamentul reorganizează, prin acte legislative, sistemul naţional de sănătate, domeniul medicamentului şi al activităţii farmaceutice.

(7) Fondatorul aprobă organigrama şi statele de personal ale prestatorului de servicii medicale.

Art 4 Legea Ocrotirii sănătăţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №411 din 28.03.1995

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului