Articolul 6 din Legea Privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice în Republica Moldova. Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”

(1) Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” reprezintă un sistem informațional al cărui posesor este Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Acesta este destinat acumulării informațiilor documentate privind parametrii de vulnerabilitate energetică a consumatorilor casnici, precum și gestionării și monitorizării măsurilor finanțate din contul Fondului. Conceptul Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” și regulamentul de organizare și funcționare a acestuia se aprobă de Guvern.

(2) Consumatorii casnici de energie se înregistrează prin intermediul interfeței Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” și furnizează informațiile necesare pentru încadrarea în categoria de vulnerabilitate energetică în modul stabilit de Guvern. În cazul în care unele informații necesare pentru încadrarea în categoria de vulnerabilitate energetică sunt disponibile în alte resurse informaționale și pot fi consumate prin intermediul platformei de interoperabilitate, acestea nu se solicită de a fi furnizate de către consumatorii casnici de energie.

(3) Consumatorii casnici de energie sunt obligați să prezinte, prin intermediul interfeței Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”, informații complete și veridice. În cazul prezentării unor informații false care au influențat cuantumul măsurilor finanțate din contul Fondului, beneficiarul va restitui întreaga sumă care i-a fost acordată în mod neîntemeiat.

(4) Verificarea și, în caz de necesitate, corectarea datelor furnizate de consumatorii casnici de energie în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, precum și modalitatea de recuperare a sumelor acordate neîntemeiat se stabilesc în regulamentele aprobate de Guvern.

(5) Consumatorii casnici de energie care nu vor furniza date prin interfața Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” vor fi încadrați în una dintre categoriile de vulnerabilitate energetică după metoda de estimare indirectă a vulnerabilității, pornindu-se de la datele ce țin de încadrarea altor familii sau persoane singure cu profil și consum similar, conform modului stabilit de Guvern. Consumatorii încadrați în categoriile de vulnerabilitate energetică după această metodă vor avea dreptul de a solicita revizuirea încadrării în baza informațiilor furnizate.

Art 6 Legea Privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №241 din 28.07.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021