Articolul 7 din Legea Privind calitatea în construcţii în Republica Moldova

(1) Obligaţiile privind realizarea şi menţinerea pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a exigenţelor esenţiale prevăzute la art.6 revin factorilor implicaţi în conceperea,proiectarea execuţia şi exploatarea construcţiilor, precum şi în postutilizarea lor potrivit responsabilităţilor fiecăruia, indiferent de tipul de proprietate a investitorului.

(2) Aceşti factori sînt investitorii, cercetătorii, proiectanţii, verificatorii de proiecte atestați, fabricanţii şi furnizorii de produse pentru construcţii, executanţii, proprietarii, utilizatorii, responsabilii tehnici, experţii tehnici, diriginţii de şantier, personalul de specialitate din laboratoarele de încercări în construcţii, specialiştii serviciului de control intern al calităţii al agenţilor economici cu activităţi în construcţii, personalul ingineresc al serviciului de gestionare a fondului existent persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile administraţiei publice locale şi asociaţiile profesionale de profil.

 (3) Sînt în drept să exercite activităţi de proiectare a construcţiilor, dirijare şi verificare a lucrărilor de construcţii, încercări de laborator, controlul intern al calităţii şi gestionarea fondului construit specialiştii atestaţi ca persoane fizice în nume propriu sau ca angajaţi ai agenţilor economici care desfășoară aceste activități.

 (4) Atestarea persoanelor indicate la alin. (3) se efectuează o dată în 5 ani de către comisiile de atestare constituite de către organul central de specialitate al administrației publice în domeniul construcțiilor. 

 (41) Se recunosc automat ca specialiști atestați în domeniile menționate la alin. (3) specialiștii care dețin certificate eliberate de organismele de certificare acreditate de organismele naționale de acreditare ale Uniunii Europene, cu excepția cazurilor cînd legislația Republicii Moldova stabilește condiții specifice obligatorii.

(42) Pentru recunoașterea certificatelor și dreptului de a exercita activitățile prevăzute la alin. (3), persoanele prezintă comisiei de atestare a organului central de specialitate al administrației publice în domeniul construcțiilor certificatele traduse în limba de stat și autentificate notarial pentru înregistrare. În cazul cînd legislația Republicii Moldova prevede cerințe suplimentare, candidatul trebuie să demonstreze întrunirea cerințelor suplimentare în conformitate cu procedura comisiei de atestare.

 (5) Perfecționarea pregătirii profesionale este obligatorie şi se realizează cel puțin o dată la 5 ani, prin stagii şi programe efectuate conform prevederilor titlului VII „Învățarea pe tot parcursul vieții” din Codul educației nr. 152/2014. 

 (6) Comisia de atestare are dreptul să sisteze valabilitatea sau să anuleze certificatele de atestare tehnico-profesională ale specialiştilor care au încălcat legislaţia în vigoare, au comis abateri de la soluţiile de proiect şi de la normele în construcţii, care au condus la diminuarea exigenţelor esenţiale, prevăzute de prezenta lege. 

 (7) Drept bază pentru sistarea valabilităţii certificatelor de atestare serveşte solicitarea Agenției pentru Supraveghere Tehnică, cu anexarea materialelor controlului.

Art 7 Legea Privind calitatea în construcţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №721 din 02.02.1996

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului