Articolul 21 din Legea Privind expertiza ecologică în Republica Moldova. Efectuarea expertizei ecologice de stat și eliberarea avizului expertizei ecologice de stat

(1) Expertiza ecologică de stat a documentaţiei de proiect se efectuează în termen de pînă la 30 de zile calendaristice de la data prezentării setului complet de documente. Termenul de efectuare a expertizei ecologice de stat a documentaţiei de proiect pentru obiectele şi activităţile economice complexe şi potenţial periculoase pentru mediul înconjurător, inclusiv a documentaţiei a cărei examinare necesită derularea unor cercetări ştiinţifice speciale suplimentare, poate fi prelungit pînă la 2 luni.

(2) În urma examinării complexe a documentaţiei de proiect prezentate pentru efectuarea expertizei ecologice de stat, experţii ecologi de stat întocmesc un aviz al expertizei ecologice de stat, care conţine una dintre următoarele poziții:

a) oportunitatea, condiţiile de realizare a documentaţiei de proiect și măsurile de protecție a mediului care urmează a fi întreprinse în procesul de realizare a proiectului;

b) respingerea documentaţiei de proiect în cazul în care aceasta nu este elaborată în conformitate cu dispoziţiile legale şi cerinţele de mediu.

(3) Modul de solicitare, acordare, suspendare și retragere a avizului expertizei ecologice de stat pentru agenții economici se stabilește de Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător în partea în care nu este reglementat de prezenta lege.

(4) În cazul în care autoritatea emitentă decide eliberarea avizului expertizei ecologice de stat, cu 3 zile pînă la expirarea termenului-limită, aceasta transmite prin ghișeul unic electronic o notificare solicitantului prin care îi aduce la cunoștință acceptul eliberării avizului și necesitatea achitării taxei stabilite pentru acest act, cu prezentarea documentului confirmativ de plată la eliberarea actului permisiv.

(5) Avizul expertizei ecologice de stat, al cărui conținut este expus în anexa nr. 2 la prezenta lege, este valabil pentru perioada de implementare a proiectului de execuție. Avizul poate fi valabil și pentru întreaga perioadă de exploatare a obiectului dacă acest lucru este menționat în aviz.

(6) Autoritatea centrală pentru resurse naturale și mediu ține Registrul solicitărilor de emitere a acordurilor de mediu, iar autoritatea emitentă și subdiviziunile sale teritoriale țin registrele cererilor de emitere a avizelor expertizei ecologice de stat, precum și registrele actelor eliberate, asigurînd accesul public, inclusiv prin intermediul rețelei internet, la datele din registrele în cauză, cu respectarea rigorilor prevăzute de legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal.

Art 21 Legea Privind expertiza ecologică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №851 din 29.05.1996

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului