Articolul 2 din Legea Privind modul de stabilire şi reexaminare a salariului minim în Republica Moldova. Salariul minim

(1) Salariul minim reprezintă mărimea minimă a retribuţiei,în lei, stabilită de către stat pentru o muncă simplă, necalificată, sub nivelul căreia patronul nu este în drept să plătească pentru norma de muncă pe luptă sau pe oră, îndeplinită de angajat.

(2) Retribuţia lunară a. muncii angajatului, care a lucrat norma timpului de muncă stabilită· pentru o anumită perioadă şi care şi-a onorat obligaţiile de serviciu sau normele de

muncă, nu poate fi mai mică decît mărimea stabilită a salariului minim.

(3) În salariul minim nu se includ adaosurile, sporurile, plăţile de compensare şi stimulare.

(4) Menţinerea cuantumului salariului minim este obligatorie pentru toţi agenţii economici, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare. Acest cuantum nu poate fi diminuat nici prin contractul colectiv de muncă, nici prin contractul individual de muncă.

(5) La salariul minim se raportează numai plăţile provenite din muncă. Celelalte .plăţi sociale (pensiile, bursele, compensaţiile, indemnizaţiile etc.), precum şi taxele de stat, impozitele, tarifele, amenzile şi .alte plăţi neprovenite din muncă se stabilesc în mărimi neraportate la salariul minim.

Art 2 Legea Privind modul de stabilire şi reexaminare a salariului minim în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1432 din 28.12.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021