Articolul 23-2 din Legea Privind organizarea judecătorească în Republica Moldova. Adunarea Generală a Judecătorilor

(1) Adunarea Generală a Judecătorilor este constituită din judecătorii tuturor instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova și asigură realizarea practică a principiului autoadministrării puterii judecătoreşti.

(2) Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă anual în şedinţă ordinară. Consiliul Superior al Magistraturii anunţă data convocării şedinţei ordinare a Adunării Generale a Judecătorilor cu cel puţin două luni până la data şedinţei, elaborează şi distribuie judecătorilor proiectul agendei şedinţei, care se plasează şi pe pagina web oficială a Consiliului Superior al Magistraturii, cu anexarea materialelor ce urmează a fi examinate. În cazul imposibilității convocării Adunării Generale a Judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv de încetare a mandatului membrilor lui, din lipsă de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență în condițiile Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii sau, după caz, de către membrul Consiliului Superior al Magistraturii care exercită funcțiile președintelui pe perioada absenței acestuia. În cazul vacanței funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, precum și al lipsei unui membru numit prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii pentru exercitarea funcțiilor acestuia, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă de către ministrul justiției.

 (3) Adunarea Generală a Judecătorilor poate fi convocată şi în cazuri excepţionale, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii sau a cel puţin 50 de judecători, în termen de cel mult o lună de la data înregistrării solicitării.

(4) Adunarea Generală a Judecătorilor este deliberativă dacă la ședință participă majoritatea simplă a judecătorilor în exerciţiu. Acelaşi cvorum este necesar şi pentru desfăşurarea şedinţelor extraordinare ale Adunării Generale a Judecătorilor. Participarea la Adunarea Generală are loc prin prezența fizică și/sau prin teleconferință.

(4-1) Dacă Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea generală repetată are loc în cel mult două săptămâni și este deliberativă dacă la ea participă mai mult de 1/3 dintre judecătorii în exercițiu.

(5) Şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor este deschisă de către Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, care transmite conducerea şedinţei preşedintelui acesteia.

Preşedintele şi secretarul şedinţei Adunării Generale a Judecătorilor se aleg la propunerea judecătorilor care participă la şedinţă, cu votul deschis al majorităţii simple a acestora.

(6) Hotărârile Adunării Generale a Judecătorilor se adoptă cu votul majorităţii simple a judecătorilor care participă la ședință şi se semnează de către preşedintele şi secretarul şedinţei.

(7) Hotărârile Adunării Generale a Judecătorilor cu privire la alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ai Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor sau ai colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor se adoptă prin vot secret, în condițiile art. 3 alin. (4) din Legea nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. La decizia Adunării Generale a Judecătorilor pot fi adoptate prin vot secret şi alte hotărâri.

(7-1) Procesele-verbale privind rezultatele desfășurării alegerilor în Consiliul Superior al Magistraturii, în colegiul disciplinar, în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor se întocmesc de către comisia specială, constituită potrivit art.233 alin. (2), se semnează de membrii comisiei și se publică în modul prevăzut la alin.(10) din prezentul articol.

 (8) Se consideră aleși în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai colegiului disciplinar, ai Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor candidații care au obținut cel mai mare număr de voturi. Următorii candidați se consideră supleanți și suplinesc funcțiile vacante în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obținute.

(9) Modul de exprimare a voturilor în cadrul ședinței Adunării Generale a Judecătorilor este stabilit în Regulamentul de funcționare a Adunării Generale a Judecătorilor.

(10) Hotărârile Adunării Generale a Judecătorilor se publică pe pagina web oficială a Consiliului Superior al Magistraturii în aceeași zi și se execută de către organele autoadministrării judecătoreşti şi de către judecători.

Art 23-2 Legea Privind organizarea judecătorească în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №514 din 06.07.1995

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului