Articolul 5 din Legea Privind protecţia animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice în Republica Moldova. Restricţii privind folosirea animalelor pe cale de dispariţie sau a animalelor sălbatice în experimente

(1) Se interzice folosirea în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice a animalelor pe cale de dispariţie sau a animalelor sălbatice incluse în anexa nr. II la Convenţia din 19 septembrie 1979 privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa; în anexa nr. I la Convenţia din 3 martie 1973 privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES); în anexele nr. I şi II la Convenţia din 23 iunie 1979 privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice; în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexa nr. 3 la Legea nr. 1538/1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat, cu excepţia cazurilor în care experimentele au ca obiectiv:

a) cercetarea în scopul stabilirii măsurilor pentru conservarea speciilor de animale respective;

b) cercetarea biomedicală, în care speciile respective de animale, a căror listă este aprobată de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (în continuare – Agenţie) în coordonare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, se dovedesc a fi singurele care corespund scopurilor experimentale în cauză, astfel încît, pentru obţinerea unui rezultat concludent, nu pot fi folosite animale crescute în colonii autonome.

(2) Capturarea animalelor sălbatice în scopul stabilirii măsurilor pentru conservarea speciilor de animale respective sau pentru cercetarea biomedicală se face de către un personal instruit şi pregătit în acest sens, care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 20, şi prin metode care permit evitarea cauzării animalelor durere, suferinţă, stres sau vătămări de durată.

(3) În situaţia în care, după capturare sau în timpul acesteia, se constată că animalul este rănit sau se află într-o stare de sănătate precară, acesta trebuie să fie examinat de către un medic veterinar sau o altă persoană care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 20, luîndu-se măsuri pentru a reduce la minimum suferinţa animalului.

Art 5 Legea Privind protecţia animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №211 din 19.10.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului