Articolul 19 din Legea Privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil în Republica Moldova. Utilizarea şi circulaţia metalelor preţioase şi pietrelor preţioase

(1) Utilizarea şi circulaţia metalelor preţioase şi pietrelor preţioase se efectuează în conformitate cu prezenta lege şi alte acte normative în domeniu.

(2) La desfăşurarea activităţilor cu metale preţioase şi pietre preţioase, persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător sînt obligate să ţină evidenţa contabilă a metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în conformitate cu legislaţia.

(3) Resturile şi deşeurile ce conţin metale preţioase sînt supuse, în modul stabilit de legislaţie, unei evidenţe stricte şi colectării obligatorii de către persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător şi care, în procesul de producere şi/sau utilizare, au acumulat resturi şi deşeuri.

(4) Persoanele juridice şi fizice, inclusiv instituţiile finanţate de la buget, vînd metale preţioase obţinute din resturi şi deşeuri exclusiv pe piaţa internă, în condiţiile legii.

(5) Resturile şi deşeurile colectate ce conţin metale preţioase pot fi prelucrate fie de sine stătător de proprietar sau de persoana ce le posedă în alt mod legal, fie la alte întreprinderi prelucrătoare. Metalele preţioase obţinute în urma prelucrării şi afinării acestora se vînd în baza contractelor încheiate între părţi la preţurile de piaţă.

(6) Comercializarea bijuteriilor şi a altor articole din metale preţioase şi pietre preţioase pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează de către persoane juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător şi au obţinut licenţa respectivă în modul stabilit de legislaţie. Marcarea şi vînzarea articolelor din metale preţioase se efectuează doar în cazul cînd există documente de plată ce confirmă achitarea accizului. Regulile comerţului cu amănuntul, recepţionării, păstrării şi evidenţei articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase se aprobă prin lege.

(6-1) Comercializarea articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase, recepţionate în baza contractelor civile (contract de comision, bilet de amanet, chitanţa pentru valorile achiziţionate), se efectuează de către persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător după expertizarea şi marcarea articolelor la Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării.

(7) Achiziţionarea de la populaţie a metalelor preţioase şi pietrelor preţioase ce se conţin în articole şi în resturi se efectuează de către titulari de licenţă, în condiţiile legii, la preţuri contractuale.

(7-1) Metalele preţioase şi pietrele preţioase, articolele din ele şi deşeurile acestora confiscate sau fără stăpîn, comorile descoperite, articolele găsite, precum şi metalele preţioase şi pietrele preţioase, articolele din ele şi deşeurile acestora, înregistrate şi/sau trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune se transmit Serviciului Fiscal de Stat pentru valorificare.

(8) Paza în procesul păstrării, transportării, producerii, prelucrării, utilizării şi circulaţiei metalelor preţioase şi pietrelor preţioase şi a articolelor din ele se efectuează, în bază de contract, de organele Ministerului Afacerilor Interne sau de organizaţiile de pază particulare care au obţinut, în modul stabilit de legislaţie, licenţă pentru practicarea acestui gen de activitate.

Art 19 Legea Privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №282 din 22.04.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului