Articolul 17 din Legea Regnului animal în Republica Moldova. Colecţiile de animale din fauna sălbatică

(1) Înfiinţarea şi completarea colecţiilor de animale din fauna sălbatică (colecţii de animale vii în grădinile zoologice, precum şi de animale împăiate, preparate anatomice etc. ) de către persoane juridice prin scoaterea animalelor din mediul natural în aceste scopuri se realizează conform prevederilor art. 23, 26-28.

(2) Importanţa ştiinţifică, culturală, educaţională şi estetică a colecţiei se stabileşte de grupul de experţi al colecţiilor, care include specialişti şi oameni de ştiinţă din domeniu.

(3) Colecţiile, precum şi unele exponate separate, de importanţă ştiinţifică, culturală, educaţională şi estetică sînt supuse înregistrării de stat de către autoritatea centrală abilitată cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător, cu înscrierea datelor necesare despre colecţie în Registrul de stat al colecţiilor şi cu eliberarea certificatului colecţiei. Reînregistrarea colecţiilor se efectuează o dată la 5 ani.

(4) Modul de înregistrare a colecţiilor de animale din fauna sălbatică se reglementează de Guvern.

(5) Pentru importul, exportul şi reexportul colecţiilor de plante, părţi sau exponate ale colecţiilor, este necesară obţinerea permisului/certificatului CITES sau acordului de mediu pentru import/export, în modul stabilit la art. 19.

(6) Pentru obţinerea permisului/certificatului CITES sau acordului pentru import/export, pe lîngă documentele indicate la art. 19, solicitantul prezintă următoarele documente:

a) certificatul de înregistrare a colecţiei;

b) lista exponatelor din colecţie, cu indicarea denumirii speciilor în limbile de stat, latină şi, după caz, rusă, precum şi a numărului de indivizi;

c) contractul de colaborare sau orice alt document care justifică motivul exportului colecţiei sau exponatelor acesteia.

(7) Pentru exportul colecţiilor, părţilor sau exponatelor colecţiilor, care nu sînt înscrise în Registrul de stat al colecţiilor, în locul certificatului de înregistrare al colecţiei se prezintă un alt document care confirmă dreptul de posesie sau administrare a colecţiei sau a exponatelor separate (contractul de vînzare-cumpărare, contractul de donaţie etc.).

(8) Posesorii de colecţii de animale din fauna sălbatică sînt obligaţi să respecte regulile de păstrare, completare şi evidenţă a obiectelor colecţionate, precum şi regulile de comercializare a acestora stabilite de legislaţie.

(9) Certificatul de înregistrare a colecţiei se eliberează gratuit.

Art 17 Legea Regnului animal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №439 din 27.04.1995

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului