Articolul 17 din Legea Sindicatelor în Republica Moldova. Drepturile în domeniul protecţiei muncii şi protecţiei mediului înconjurător

(1) Sindicatele participă la elaborarea politicii de stat în domeniul protecţiei muncii şi protecţiei mediului înconjurător, la elaborarea programelor de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă a lucrătorilor, efectuează controlul obştesc asupra îndeplinirii la timp a acţiunilor programate în acest domeniu.

(2) Sindicatele participă la elaborarea proiectelor de acte normative privind protecţia muncii, au dreptul să conteste, în modul stabilit, actele normative care lezează interesele salariaţilor.

(3) Sindicatele efectuează controlul obştesc asupra stării protecţiei muncii şi a mediului înconjurător prin intermediul organelor lor elective, inspectoratului tehnic al protecţiei muncii şi împuterniciţilor pentru protecţia muncii, care acţionează în baza regulamentelor aprobate de centrele sindicale corespunzătoare. În acest scop, ele sînt în drept:

a) să viziteze şi să revizuiască nestingherit unităţile şi subunităţile lor, indiferent de forma juridică de organizare şi de tipul de proprietate, pentru a determina corespunderea condiţiilor de muncă cerinţelor de protecţie a muncii;

b) să prezinte patronului (administraţiei) propuneri, obligatorii pentru examinare, cu formularea de sugestii privind eliminarea neajunsurilor depistate;

c) să participe la activitatea comisiilor pentru primirea în exploatare a obiectelor de producţie, la cercetarea accidentelor de muncă;

d) să apere interesele membrilor de sindicat în problemele ce ţin de protecţia muncii, de acordarea înlesnirilor, compensaţiilor şi altor garanţii sociale în legătură cu influenţa asupra celor ce muncesc a factorilor de producţie şi ecologici nocivi.

(4) În cazul depistării la unităţi a încălcării cerinţelor de protecţie a muncii, tăinuirii accidentelor de muncă şi a cazurilor de îmbolnăviri profesionale ori al cercetării neobiective a acestor fapte, sindicatul poate cere conducătorilor acestor unităţi, autorităţilor publice competente luarea măsurilor de neamînat, tragerea persoanelor vinovate la răspundere.

(5) În cazul periclitării vieţii sau sănătăţii lucrătorilor, sindicatul este în drept să ceară întreruperea lucrărilor şi suspendarea deciziilor patronului (administraţiei) contrare legislaţiei cu privire la protecţia muncii. Patronul (administraţia) este obligat să examineze cerinţele sindicatului şi să-l informeze în scris despre decizia luată.

Art 17 Legea Sindicatelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1129 din 07.07.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului