Articolul 20 din Legea Cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în Republica Moldova. Promovarea la o instanţă superioară, transferarea la o instanţă de acelaşi nivel sau la o instanţă inferioară, detaşarea, suspendarea, demisia şi eliberarea din funcţie a judecătorului

(1) Chestiunile ce ţin de promovarea la o instanţă superioară, transferarea la o instanţă de acelaşi nivel sau la o instanţă inferioară, detaşarea, suspendarea, demisia şi eliberarea din funcţie a judecătorului sînt examinate de Consiliul Superior al Magistraturii în condiţiile legii.

(2) Transferarea judecătorului la o instanţă de acelaşi nivel pe un termen limitat se efectuează de către Consiliul Superior al Magistraturii, în condiţiile art. 20 din Legea cu privire la statutul judecătorului.

(3) Judecătorul poate fi detaşat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii în condiţiile art. 24-1 din Legea cu privire la statutul judecătorului.

(3-1) Transferarea judecătorului la o instanţă de acelaşi nivel sau la o instanţă inferioară, promovarea judecătorului la o instanţă superioară, numirea în funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti şi eliberarea lui din funcţie se fac în baza recomandărilor colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorului. Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii privind transferarea judecătorului la o instanţă de acelaşi nivel sau la o instanţă inferioară, promovarea judecătorului la o instanţă superioară, numirea în funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte al instanţei şi eliberarea lui din funcţie trebuie să fie motivată şi este adoptată prin votul deschis al membrilor Consiliului.

(3-2) Participarea la concursul pentru promovarea într-o instanță superioară, transferarea la o instanţă judecătorească de același nivel a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rîndul judecătorilor, precum și a judecătorilor detașați la Institutul Național al Justiției și Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitării mandatului și timp de 6 luni după încetarea calității de membru sau, după caz, expirarea termenului pentru care a fost detașat.

(4) Hotărîrile privind transferarea pe un termen nelimitat a judecătorului la o instanţă de acelaşi nivel sau la o instanţă inferioară, promovarea judecătorului la o instanţă superioară, demisia şi eliberarea lui din funcţie, însoţite de curriculum vitae din care să rezulte activitatea lui şi de proiectul de decret, se înaintează Preşedintelui Republicii Moldova de către Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

(5) Suspendarea din funcţie a judecătorului se efectuează de Consiliul Superior al Magistraturii în condiţiile art.24 din Legea cu privire la statutul judecătorului.

(6) În cazul în care au decăzut circumstanţele care au servit ca temei pentru suspendarea din funcţie a judecătorului, Consiliul Superior al Magistraturii adoptă o hotărîre privind anularea suspendării lui din funcţie.

(7) Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii privind suspendarea din funcţie sau anularea suspendării din funcţie a judecătorului se prezintă neîntîrziat Preşedintelui Republicii Moldova.

(8) Consiliul Superior al Magistraturii sistează demisia judecătorului şi dispune încetarea plăţii indemnizaţiei viagere lunare în condiţiile art.26 din Legea cu privire la statutul judecătorului.

(9) – abrogat.

Art 20 Legea Cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №947 din 19.07.1996

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului