Articolul 7-2 din Legea Cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în Republica Moldova. Verificarea activităţii organizatorice a instanţelor judecătoreşti la înfăptuirea justiţiei

(1) Activitatea organizatorică a instanţelor judecătoreşti la înfăptuirea justiţiei se verifică cu scopul de a asigura:

a) celeritatea procesului;

b) transparenţa activităţii de înfăptuire a justiţiei şi deschiderea faţă de societate;

c) eficienţa activităţii instanţelor judecătoreşti, a judecătorilor şi a personalului instanţelor;

d) respectarea Codului de etică al judecătorului;

e) conduita profesională înaltă a personalului instanţelor judecătoreşti;

f) perfecţionarea continuă a performanţelor judecătorilor şi ale personalului instanţelor judecătoreşti.

(2) Activitatea organizatorică a instanţelor judecătoreşti la înfăptuirea justiţiei poate fi verificată în două forme:

a) control ordinar – pentru examinarea unui caz concret sau a unui domeniu de activitate distinct;

b) control complex – pentru examinarea întregii activităţi de înfăptuire a justiţiei.

(3) Controalele ordinare şi cele complexe pot avea caracter planificat sau inopinat.

(4) În scopul desfăşurării controalelor planificate ale activităţii organizatorice a instanţelor judecătoreşti se elaborează şi se aprobă planuri anuale de verificare a instanţelor.

(5) Controalele complexe planificate ale activităţii organizatorice a fiecărei instanţe judecătoreşti, în modul stabilit de prezentul articol, se desfăşoară cel puţin o dată la 3 ani.

(6) După încheierea controlului, dar nu mai tîrziu de o lună de la data încheierii, se întocmeşte un proiect al actului de control, care este prezentat spre informare instanţei supuse controlului, aceasta fiind în drept să prezinte comentarii şi obiecţii pe marginea proiectului în cauză.

(7) Actul final al controlului se întocmeşte în termen de 10 zile lucrătoare de la data prezentării obiecţiilor sau de la data expirării termenului pentru prezentarea acestora şi se publică pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii.

(8) Subiecţii care nu sînt de acord cu rezultatele controlului, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prezentării acestora pentru informare, sînt în drept să prezinte în formă scrisă obiecţiile lor Consiliului Superior al Magistraturii. În acest caz, rezultatele controlului vor fi examinate la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

(9) Volumul, metodele, temeiurile şi procedura de verificare a activităţii organizatorice a instanţelor judecătoreşti la înfăptuirea justiţiei se aprobă de Consiliul Superior al Magistraturii.

Art 7-2 Legea Cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №947 din 19.07.1996

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului