Articolul 21 din Legea Cu privire la cultura fizică şi sport în Republica Moldova. Federaţiile sportive naţionale

(1) Federaţiile sportive naţionale sînt persoane juridice, constituite din asocierea asociaţiilor şi cluburilor sportive

(2) Pentru o ramură de sport, se poate constitui,în condiţiile legii, o singură federaţie naţională,

(3) Federaţiile sportive naţionale sînt organisme autonome, care activează în baza prezentei legi şi a altor acte legislative, a unui regulament aprobat de Guvern, precum şi a propriilor statute.

(4) Organele de justiţie înregistrează ca. federaţii naţionale structurile sportului care prezintă cererea avizată de autoritatea centrală de specialitate. ..

(5) Federaţiile sportive naţionale se pot afilia la federaţiile sportive internaţionale sau la alte foruri pe baza avizului dat de către autoritatea centrală de specialitate.

(5-1) Federaţiile sportive naţionale au următoarele atribuţii principale:

a) elaborează strategia de dezvoltare a ramurii de sport respective şi monitorizează implementarea acesteia;

b) organizează şi supraveghează competiţiile sportive la nivel naţional;

c) elaborează şi realizează programe de pregătire şi de participare a loturilor naţionale pe probe de sport la competiţiile internaţionale;

d) aprobă programe ale federaţiilor privind prevenirea şi combaterea utilizării substanţelor şi metodelor interzise, monitorizează implementarea politicilor naţionale antidoping , instituie comisii federale antidoping şi asigură activitatea acestora;

e) realizează activităţi de prevenire şi combatere a violenţei în sport, de respectare a spiritului de fair-play şi a toleranţei în activitatea sportivă.

(5-2) Federaţiile sportive naţionale sînt responsabile de reprezentarea Republicii Moldova la competiţiile sportive şi în organismele internaţionale la care sînt afiliate.

(5-3) Federaţiile sportive naţionale se înscriu în Registrul sportiv pentru obţinerea certificatului de identitate sportivă . Certificatul dat oferă număr de înregistrare, dreptul de a reprezenta ramura de sport la competiţiile naţionale şi internaţionale , precum şi dreptul de a semna acorduri de colaborare cu autoritatea centrală de specialitate.

(6) Federaţiile naţionale organizează şi coordonează dezvoltarea probei sportive respective, avînd ca bază contractul, semnat cu autoritatea centrală de specialitate, cu stipulările financiare şi alte obligaţii ale părţilor.

(7) Federaţiile naţionale care au drept obiectiv de activitate probe sportive cuprinse în programul olimpic colaborează, în bază de contract, cu Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv în vederea pregătirii şi participării sportivilor la Jocurile Olimpice.

Art 21 Legea Cu privire la cultura fizică şi sport în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №330 din 23.03.1999

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului