Articolul 38-11 din Legea Cu privire la lichidarea băncilor în Republica Moldova. Onorarea creanţelor faţă de bancă şi priorităţi la onorare

(1) Onorarea creanţelor faţă de banca în proces de lichidare se efectuează după expirarea termenului de soluţionare a contestaţiei prevăzut la art.38-10, cu condiţia validării acestora şi înregistrării listei creanţelor la Banca Naţională, dacă prezentul capitol nu prevede altfel.

(2) Creanţele aferente depozitelor garantate conform Legii nr. 575/2003 privind garantarea depozitelor în sistemul bancar se onorează de către Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar în conformitate cu legea menţionată, după primirea listei creanţelor întocmite de lichidator conform art. 38-9 alin. (1). În acest caz, creanțele Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar subrogă creanțele aferente depozitelor garantate și se onorează înaintea onorării creanțelor prevăzute la alin. (3).

(2-1) Creanţele validate privind plata salariilor angajaţilor băncii pentru perioada de pînă la 3 luni precedente datei de retragere a licenţei băncii, plata pensiei de întreţinere, repararea prejudiciilor cauzate prin schilodire sau printr-o altă vătămare a sănătăţii ori prin deces se onorează înaintea onorării creanţelor prevăzute la alin. (3).

(3) Creanţele validate se onorează conform ordinii priorităţii claselor de creanţe stabilite, după cum urmează:

a) creditele acordate băncii de către Banca Naţională pînă la numirea lichidatorului;

b) creanţele Ministerului Finanţelor, ca urmare a plăţilor efectuate sau care urmează a fi efectuate în temeiul garanţiilor de stat sau gajării valorilor mobiliare de stat pentru garantarea creditelor de urgenţă acordate de Banca Naţională băncii în situaţii de criză financiară sistemică sau de pericol al apariţiei acesteia;

d) creanțele aferente depozitelor, rămase după onorarea obligațiilor în conformitate cu Legea nr. 575/2003 privind garantarea depozitelor în sistemul bancar;

f) sumele plăţilor la bugetul public naţional, decontate de la contribuabili, dar care nu au fost transferate în conturile respective ale sistemului bugetar, precum și alte creanțe ale bugetului public național;

g) alte creanţe.

(3-1) Creanţele creditorilor care aparţin unei clase de creanţe se onorează după onorarea tuturor creanţelor care aparţin clasei de creanţe precedente.

(3-2) În cazul în care, în termenul de onorare a creanţelor anunţat de lichidator, creditorul nu se prezintă pentru primirea creanţei sale, lichidatorul depune mijloacele cuvenite acestui creditor în contul deschis la altă bancă pe numele creditorului.

(3-3) Creanțele rezultante din aplicarea dispozițiilor art. 52 alin. (3) din Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor se onorează conform prevederilor alin. (8) din prezentul articol.

(3-4) Mijloacele acumulate pe conturile băncii în proces de lichidare silită urmează a fi utilizate pentru onorarea obligațiilor sale periodic, astfel încît acumulările să nu depășească, la date gestionare, mărimea necesară pentru efectuarea cheltuielilor legate de procesul de lichidare silită pentru perioada de 6 luni.

(4) Creanţele validate în baza hotărîrilor instanţelor judecătoreşti se onorează în ordinea stabilită pentru clasele de creanţe enumerate la alin.(3), cu excepţia creanţelor neînscrise în termen în lista creanţelor (creanţe neînregistrate), validate în baza hotărîrilor emise după expirarea termenului de soluţionare a contestaţiei conform art. 38-10 alin. (1), care se onorează:

a) din contul mijloacelor rezervate – în cazul prevăzut la art. 38-9 alin. (11);

b) după onorarea creanţelor din clasa respectivă (dar înaintea onorării creanţelor din clasa următoare), dacă plăţile în vederea onorării acestor creanţe au început pînă la primirea de către lichidator a creanţelor neînregistrate;

c) în conformitate cu alin. (6), dacă creanţele neînregistrate au fost primite de lichidator după onorarea tuturor creanţelor.

(5) Dacă suma disponibilă pentru onorarea creanţelor din una din clasele menţionate la alin. (2-1) şi (3) este insuficientă pentru acoperirea lor totală, valoarea fiecărei creanţe din această clasă se va reduce proporţional.

(6) După onorarea tuturor creanţelor validate, creanţele rămase valabile, neînscrise în termen în lista indicată la art.38-9 lit.c) vor fi de asemenea onorate din contul activelor rămase după onorarea creanţelor înscrise în termen în lista respectivă.

(7) Plata datoriilor subordonate, cu excepția datoriilor subordonate emise în condițiile art. 52-1 din Legea nr. 202/2017privind activitatea băncilor, se efectuează după onorarea creanțelor tuturor creditorilor băncii, dar înaintea onorării creanțelor acționarilor, ale foștilor deținători de cotă în capitalul social al băncii față de care au fost dispuse măsurile prevăzute de lege privind anularea și emiterea de noi acțiuni și ale creditorilor care dețin o creanță față de bancă aferentă datoriilor subordonate emise în condițiile art. 52-1 din Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor.

(8) Activele rămase după onorarea tuturor creanțelor față de bancă se distribuie acționarilor acesteia, foștilor deținători de cotă în capitalul social al băncii față de care au fost dispuse măsurile prevăzute de lege privind anularea și emiterea de noi acțiuni, în cazul în care aceștia dețin o creanță față de bancă rezultantă din anularea acțiunilor deținute de ei, conform cotelor lor, și creditorilor care dețin o creanță față de bancă aferentă datoriilor subordonate emise în condițiile art. 52-1 din Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor.

(9) Creanţele neonorate din cauza insuficienţei activelor băncii, precum şi obligaţiile băncii, în privinţa cărora creanţele nu au fost înaintate în termen, se consideră stinse.

(10) Lichidatorul înscrie în lista creanţelor informaţiile privind onorarea/stingerea creanţelor creditorilor.

Art 38-11 Legea Cu privire la lichidarea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №550 din 21.07.1995

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021