Articolul 38-6 din Legea Cu privire la lichidarea băncilor în Republica Moldova. Procedura de lichidare

(1) În termen de 3 luni de la data intrării în gestiunea băncii, lichidatorul efectuează inventarierea activelor ei şi transmite Băncii Naţionale o copie de pe opis, care va fi accesibilă permanent publicului.

(2) Lichidatorul va efectua măsurile prevăzute la art.38-7 prin proceduri transparente în conformitate cu legislaţia în vigoare, astfel încît alte bănci şi persoane interesate să poată face oferte pentru aceste active, dacă prezentul capitol nu prevede altfel.

(3) Lichidatorul, de la data intrării în gestiunea băncii, poate rezilia:

a) contractul de muncă cu orice angajat al băncii;

b) contractele de prestare a serviciilor la care banca este parte;

c) contractele de locaţiune a bunurilor mobile şi imobile, cu condiţia înştiinţării proprietarului cu 30 de zile înainte despre faptul că banca îşi exercită dreptul discreţionar de a rezilia contractul de locaţiune. Proprietarul nu este în drept să ceară recuperarea plăţilor aferente locaţiunii după rezilierea contractului. În cazul lichidării, nici un prejudiciu legat de rezilierea contractului nu va fi reparat.

(4) În termen de 2 luni de la data intrării în gestiunea băncii, lichidatorul:

a) ia măsurile necesare pentru încetarea obligaţiilor fiduciare ale băncii, restituie proprietarului toate activele şi bunurile deţinute de bancă în administrare fiduciară şi efectuează decontări finale aferente acestora;

b) expediază, la adresele indicate în registre sau înmînează contra semnătură, tuturor deponenţilor, altor creditori şi clienţi ai serviciilor de păstrare în siguranţă a bunurilor avize recomandate despre tipul şi suma creanţelor acestora faţă de bancă potrivit registrelor, despre necesitatea retragerii bunurilor de către clienţii serviciilor de păstrare în siguranţă a bunurilor. În aviz se va menţiona că obiecţiile pot fi prezentate lichidatorului în termen de o lună de la primirea avizului.

(5) Bunurile păstrate în siguranţă la bancă neretrase de proprietar pînă la data menţionată în aviz vor intra în gestiunea lichidatorului pentru a fi transmise ulterior proprietarului conform legislaţiei în vigoare.

(6) Bunurile păstrate în siguranţă la bancă împreună cu opisurile lor şi neretrase de proprietar se consideră bunuri la care nu pot pretinde alţi creditori ai băncii.

(6-1) Bunurile băncii care constituie obiectul gajului se includ în componenţa (opisul) activelor băncii, însă se întrebuinţează pentru onorarea creanţelor creditorului gajist în ordine prioritară, înainte de onorarea celorlalte creanţe prevăzute de prezenta lege.

(6-2) În caz de insuficienţă a mijloacelor obţinute de la vînzarea bunului gajat pentru onorarea creanţelor creditorului gajist sau de renunţare a acestuia la dreptul său de gaj, creanţele neonorate se supun onorării în ordinea priorităţii claselor de creanţe stabilite la art. 38-11.

(7) Lichidatorul va prezenta Băncii Naţionale, la solicitarea acesteia, precum și la anumite intervale, rapoarte şi informaţii în legătură cu lichidarea băncii. Periodicitatea și formularul rapoartelor care urmează a fi prezentate de către lichidator conform prevederilor prezentului alineat sînt stabilite în actele normative ale Băncii Naționale.

(8) Prevederile prezentului articol, cu excepţia alin. (2), (6-1), (7), nu se aplică în cazul vînzării băncii conform art. 38-7 alin. (1) lit. a).

(9) Lichidatorul asigură publicarea pe pagina oficială a băncii a informației privind rezultatele vînzării sau altei forme de lichidare a activului băncii, conform art.38-7, în valoare de peste 1 milion lei, inclusiv prețul și identitatea contrapărții – persoană fizică sau juridică.

Art 38-6 Legea Cu privire la lichidarea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №550 din 21.07.1995

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021