Articolul 19 din Legea Cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei în Republica Moldova. Gradele militare

(1) În Forţele Armate se stabilesc următoarele grade militare: a) pentru efectivul de soldaţi: – soldat clasa III; – soldat clasa II; – soldat clasa I; b) pentru efectivul de sergenţi: – caporal; – sergent clasa III; – sergent clasa II; – sergent clasa I; – sergent-major; – sergent principal; c) pentru corpul de ofiţeri cu grade inferioare: – locotenent; – locotenent-major; – căpitan; d) pentru corpul de ofiţeri cu grade superioare: – maior; – locotenent-colonel; – colonel; e) pentru corpul de ofiţeri cu grade supreme: – general de brigadă; – general de divizie; – general de corp de armată.

(2) Gradele militare supreme – “general de corp de armată”, “general de divizie” şi “general de brigadă” – se conferă prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova Specimenul legitimaţiei pentru ofiţerii cu grade militare supreme ai Forţelor Armate şi Regulamentul cu privire la legitimaţia pentru ofiţerii cu grade militare supreme ai Forţelor Armate se aprobă de către Preşedintele Republicii Moldova.

(3) Modul de conferire a gradelor militare altele decît cele supreme, de retrogradare şi de restabilire în grad a militarilor se stabileşte de Legea cu privire la statutul militarilor.

(4) Gradele militare ale ofiţerilor pot fi retrase numai în temeiul hotărîrii instanţei de judecată rămase definitive.

(5) La gradele militare ale cetăţenilor aflaţi în rezervă se adaugă cuvintele "în rezervă", iar ale celor aflaţi în retragere – cuvintele "în retragere".

Art 19 Legea Cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1245 din 18.07.2002

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului