Articolul 12 din Legea Cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie în Republica Moldova. Sesizarea cazurilor de violenţă în familie

(1) Victima are dreptul să sesizeze orice caz de violenţă în familie şi să solicite protecţie.

(2) Reprezentanţilor autorităţilor abilitate cu funcţii de prevenire şi combatere a violenţei în familie li se interzice să întreprindă acţiuni menite să descurajeze victima în denunţarea actelor de violenţă la care este supusă.

(3) Orice persoană care este martoră la acte de violenţă în familie sau care are bănuieli rezonabile că au fost comise asemenea acte ori că sînt posibile acte de violenţă are dreptul să comunice acest lucru autorităţilor abilitate cu funcţii de prevenire şi combatere a violenţei în familie.

(4) Persoanele cu funcţii de răspundere şi profesioniştii cărora le este impusă asigurarea confidenţialităţii sunt obligaţi să raporteze autorităţilor competente despre actele de violenţă în familie care pun în pericol viaţa sau sănătatea victimei ori despre pericolul iminent de a se produce asemenea acte de violenţă. În celelalte cazuri, raportarea se va efectua doar cu acordul victimei.

(41) Raportarea cazurilor de violenţă asupra copiilor, inclusiv bănuială rezonabilă de violenţă asupra copiilor, este obligatorie şi nu este necesar de a se efectua cu acordul victimei.

(5) Poliţia este obligată să răspundă imediat la comunicările despre cazurile de violenţă în familie şi să nu subestimeze importanţa acţiunilor de contracarare a oricăror forme de violenţă în familie.

Art 12 Legea Cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №45 din 01.03.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului