Articolul 29 din Legea Cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare în Republica Moldova. Restricţii şi penalităţi

(1) Se interzice diminuarea sub orice formă a bunurilor din rezervele de stat şi de mobilizare (consumul, deficitul, pierderile), cu excepţia normelor perisabilităţii naturale. Constatarea unor asemenea cazuri atrage după sine aplicarea pentru depozitarii responsabili a amenzilor în mărime de 100% din valoarea diminuării constatate, precum şi a unei penalităţi de 0,5% din această valoare pentru fiecare zi, începând cu ziua constatării şi până la suplinirea stocului diminuat.

(2) La depistarea unor defecte la bunurile stocate în rezervele de stat şi de mobilizare, indiferent de timpul stocării şi depistării acestora, furnizorul este obligat în termen de 30 de zile din ziua depistării, pe cont propriu, să le înlocuiască cu bunuri corespunzătoare. În cazul nerespectării termenului privind înlocuirea bunurilor, autoritatea responsabilă percepe de la furnizor o penalitate în mărime de 0,5% din valoarea bunului defectat pentru fiecare zi, din momentul expirării termenului prescris până în momentul onorării integrale a angajamentelor.

(3) Refuzul depozitarului responsabil de a elibera bunurile aflate la păstrare în termenul indicat de autoritatea responsabilă sau neasigurarea condiţiilor necesare pentru eliberare atrage perceperea unei penalităţi în mărime de 0,5% din valoarea cantității de bunuri neeliberate pentru fiecare zi de întârziere.

(4) Sancţiunile pecuniare prevăzute în prezentul articol sunt aplicate prin decizia autorităţii responsabile şi se calculează pornind de la preţurile bunurilor la momentul aplicării sancţiunii. Perceperea penalităţilor se efectuează de pe orice cont al entităţii debitoare.

Art 29 Legea Cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №104 din 18.06.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului