Articolul 6 din Legea Cu privire la zonele economice libere în Republica Moldova. Rezidenţii zonelor libere

(1) Rezident al zonei libere, denumit în continuare rezident, poate fi orice persoană fizică sau juridică înregistrată conform legii în calitate de subiect al activităţii de întreprinzător în Republica Moldova, orice instituţie de învăţămînt, centru ştiinţific de cercetare şi transfer tehnologic, alte entităţi care contribuie la sporirea calităţii forţei de muncă a rezidenţilor.

(2) Selectarea rezidenţilor se efectuează de către Administraţie pe bază de concurs, ţinîndu-se cont de volumul şi caracterul investiţiilor preconizate, de necesitatea de creare a infrastructurii de producţie şi neproductive a zonei, de menţinerea orientării zonei libere spre fabricarea producţiei industriale pentru export, de teritoriul şi terenurile libere, de asigurarea cu forţă de muncă, apă, resurse energetice şi de alte criterii.

(3) Întreprinderile pe a căror bază se creează zona liberă sînt obligate, să se înregistreze în calitate de rezidenţi.

(4) Modul de desfăşurare a concursurilor în zonele libere se stabileşte în regulamentul cu privire la concursuri, aprobat de Guvern.

(5) Condiţiile de selectare a rezidenţilor, precum şi criteriile de determinare a învingătorilor la concursuri se stabilesc de către administratorul principal de comun acord cu Ministerul Economiei.

(6) Persoana fizică sau juridică care a obţinut dreptul de înregistrare în calitate de rezident, încheie cu Administraţia un contract pentru desfăşurarea în zona liberă a activităţii de întreprinzător. Contractul se încheie pentru întreaga perioadă de activitate în zona respectivă.

(7) În contract se indică:

a) genul de activitate autorizat;

b) drepturile şi obligaţiile rezidentului şi ale Administraţiei;

c) proiectul economic care urmează să fie realizat în zona liberă şi parametrii preconizaţi ai acestuia;

d) cuantumul plăţilor zonale şi a taxelor şi plăţilor de arendă;

e) facilităţile acordate rezidentului de către Administraţie.

f) tipurile rapoartelor pe care le prezintă rezidentul;

g) responsabilităţile părţilor, în caz de încălcare a cerinţelor contractuale;

h) alte aspecte, conform înţelegerii dintre părţi.

(7-1) Textul contractului-tip se aprobă prin ordinul viceprim-ministrului, ministru al dezvoltării economice și digitalizării. După încheierea contractului între Administrație și rezident, o copie de pe contractul respectiv, precum și de pe orice modificare, suspendare sau încetare a contractului încheiat, se transmite, de către Administrație, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în termen de 15 zile de la data survenirii evenimentului.

(8) Pentru înregistrarea în calitate de rezident se percepe o taxă în mărimea stabilită de Administraţie de comun acord cu Ministerul Economiei.

(9) În termen de 15 zile de la înregistrarea rezidentului, Administraţia prezintă cîte o copie de pe decizia de înregistrare autorităţii administraţiei publice locale şi organelor statistic și vamal, precum și Serviciului Fiscal de Stat.

(10) În zona liberă pot fi desfăşurate următoarele genuri de activitate:

a) producţia industrială a mărfurilor cu excepţia alcoolului etilic (alcoolului etilic rafinat, alcoolului etilic cu tăria mai mare de 80% vol, alcoolului etilic cu tăria mai mică de 80% vol, alcoolului tehnic, alcoolului denaturat, distilatelor de vin crude şi învechite, altor derivaţi din alcool etilic) şi a producţiei alcoolice.

b) sortarea, ambalarea, marcarea şi alte asemenea operaţiuni cu mărfurile tranzitate prin teritoriul vamal al Republicii Moldova;

b1) activitate comercială externă;

c) genuri auxiliare de activitate, cum ar fi serviciile comunale, de depozitare, de construcţii, de alimentaţie publică etc., necesare desfăşurării activităţilor indicate la lit.a) şi b).

(10-1) Prin derogare de la prevederile alin. (10) lit. a), rezidenţii care, la data punerii în aplicare a prevederilor menţionate, implementau proiecte investiţionale legate de producerea alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice sînt în drept să continue realizarea acestora în condiţiile prevăzute de contractul încheiat cu Administraţia, în vigoare la momentul punerii în aplicare a prevederilor prezentei legi.

(11) Genul prioritar de activitate va fi producţia industrială.

(11-1) În vederea desfășurării activităților prevăzute de prezenta lege, rezidenții au dreptul să dezvolte infrastructura de producție (construcția halelor industriale) și infrastructura tehnico-edilitară în zonele libere.

(13) Scoaterea producţiei alcoolice din zona liberă pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova se permite în mărime de pînă la 25% din volumul vînzărilor nete totale ale producţiei alcoolice, realizate de către rezident, pe parcursul unui an calendaristic.

Evidenţa şi marcarea producţiei alcoolice se efectuează în conformitate cu legile şi cu actele normative ale Guvernului. Importul tutunului şi produselor din tutun în zona liberă şi producerea în ea a produselor din tutun sînt strict interzise.

(14) Rezidenţii desfăşoară activităţile menţionate la alin.(10) pe baza autorizaţiei pentru fiecare gen de activitate aparte, eliberate de Administraţie pe baza contractului încheiat cu aceştia conform regulamentului aprobat de către administratorul principal de comun acord cu Ministerul Economiei.

 (15) Autorizaţia pentru desfăşurarea activităţii în zona liberă nu scuteşte rezidentul de obligaţia de a obţine şi alte acte permisive corespunzătoare, stabilite în Nomenclatorul actelor permisive, prevăzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(16) Autorizaţia prevăzută la alin.(14) se eliberează, de regulă, pentru termenul de valabilitate a contractului încheiat între rezident şi Administraţie. Autorizaţia eliberată rezidentului poate fi retrasă sau acţiunea ei poate fi suspendată în cazul în care acesta nu îndeplineşte condiţiile contractului sau cerinţele legislaţiei.

(17) Desfăşurarea în zona liberă a activităţii de întreprinzător de către persoane fizice sau juridice care nu sînt înregistrate în calitate de rezidenţi sau care nu dispun de autorizaţia necesară pentru această activitate este interzisă şi atrage răspunderea prevăzută de legislaţie.

(18) Administraţia este în drept să permită ne rezidenţilor efectuarea pe teritoriul zonei libere a lucrărilor privind dezvoltarea infrastructurii acestei zone, precum şi acordarea unor servicii specializate administraţiei şi/sau rezidenţilor în temeiul contractelor încheiate în acest scop.

(20) Rezidenţilor, prin anularea înregistrării, li se poate revoca statutul de rezident în caz de:

a) neexecutare a condiţiilor contractului încheiat între aceştia şi Administraţie;

b) încălcare de către aceştia a legislaţiei sau a cerinţelor stabilite de Administraţie în limitele competenţei sale stabilite prin legi şi prin actele normative ale Guvernului;

c) existenţă a unor date falsificate în documentele prezentate de aceştia Administraţiei;

d) neachitare a datoriilor la plăţile şi taxele zonale obligatorii;

e) desfăşurare a activităţii de întreprinzător fără autorizaţiile respective

- după expirarea a 3 luni de la data primirii înştiinţării despre încălcarea comisă.

(21) Rezidenţii, în condițiile legii, pot contesta în instanţa judecătorească competentă, conform Codului de procedură civilă acţiunile Administraţiei, inclusiv cele privind retragerea autorizaţiei sau suspendarea activităţii, precum şi privind retragerea statutului de rezident a condiţiilor contractului încheiat între aceştia şi Administraţie;

(22) Cuantumurile taxelor de acordare a autorizaţiilor se stabilesc de către Administraţie de comun acord cu Ministerul Economiei.

(23) Rezidentul ţine, în modul stabilit, evidenţa contabilă şi statistică a activităţii sale, prezintă sistematic Administraţiei rapoarte privind activitatea desfăşurată în zonă. Forma şi termenele de prezentare a rapoartelor se stabilesc de către Administraţie.

(24) Evidenţa activităţii de întreprinzător desfăşurate de rezident în cadrul zonei libere trebuie să se ţină separat de evidenţa activităţii desfăşurate de acesta în afara zonei respective.

(25) Controlul activităţii rezidenţilor se efectuează prin:

a) controale planificate - nu mai des de o dată în decursul unui an calendaristic, de către toate organele de control concomitent;

b) controale inopinate - dacă există cel puţin una din următoarele circumstanţe:

- au fost încălcate termenele stabilite de prezentare a rapoartelor fiscale și vamale, statistice ori zonale sau acestea conţin date neautentice;

- au fost înregistrate plîngeri sau alte petiţii scrise privind încălcarea legislaţiei de către rezident;

- există temeiuri suficiente de a considera că acţiunile rezidentului conţin elementele unei infracţiuni sau contravenții vamale;

– există informații/indicii, susținute prin probe aflate în posesia organelor de control, privind existența unor situații de avarie, de incident sau de încălcare gravă a regulilor de securitate ori siguranță, care prezintă un pericol iminent și imediat pentru mediu, pentru viața, sănătatea ori proprietatea persoanelor, sau privind existența unui prejudiciu economic asupra bugetului de stat;

– există informații/indicii privind utilizarea de către rezident a muncii nedeclarate, privind achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă, privind traficul de ființe umane sau cazuri de exploatare prin muncă;

– Administraţia are temeiuri suficiente de a considera că rezidentul încalcă contractul încheiat între ei sau legislaţia cu privire la zonele libere.

(251) Pentru efectuarea controalelor planificate, autoritățile cu funcție de control vor prezenta Ministerului Economiei și Infrastructurii, pînă la 1 noiembrie a fiecărui an, propuneri cu privire la controlul rezidenților zonelor libere în anul următor. Ministerul Economiei va prezenta Guvernului spre examinare și aprobare planul controalelor rezidenților pentru anul următor.

Controalele inopinate se efectuează doar cu notificarea Cancelariei de Stat, în temeiul prevederilor art. 6 alin. (25) lit. b).

(26) Toate controalele pe teritoriul unei zone libere se efectuează în prezența reprezentanților Administrației acesteia și a rezidentului supus controlului, cu respectarea procedurii de control stabilite în Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător. Controalele inopinate pot fi efectuate în lipsa reprezentanților Administrației și a rezidentului supus controlului dacă aceștia, fiind informați în termen rezonabil despre data și ora desfășurării controlului, nu se prezintă la controlul respectiv. În acest caz, organele de control efectuează controlul în prezența și cu asistența poliției, în condițiile legii.

(27) Prevederile alin.(25), (251) și (26) nu se extind asupra controalelor efectuate de Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal și de organele de urmărire penală pe teritoriul zonelor libere.

(28) Banca Naţională a Moldovei efectuează, în limitele competenţei sale, controlul asupra activităţii rezidenţilor conform Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei.

Art 6 Legea Cu privire la zonele economice libere în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №440 din 27.07.2001

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021