Articolul 36 din Legea Legea privind sănătatea mentală în Republica Moldova. Drepturile şi obligaţiile pacienţilor din staţionarele de psihiatrie

(1) Pacientului trebuie să i se lămurească în limba sa temeiul şi scopul spitalizării sale în staţionarul de psihiatrie, drepturile pe care le are şi regulile pe care trebuie să le respecte în staţionar, consemnînd toate acestea în documentaţia medicală.

(2) Pacientul spitalizat în staţionarul de psihiatrie are dreptul:

a) să adreseze nemijlocit medicului-şef sau şefului de secţie cereri privind tratamentul, examinarea, ieşirea din staţionarul de psihiatrie şi respectarea drepturilor specificate în prezenta lege;

b) să prezinte fără cenzură reclamaţii şi cereri avocatului, precum şi autorităţilor publice, procuraturii, instanţei judecătoreşti, Avocatului Poporului sau, după caz, Avocatului Poporului pentru drepturile copilului.

c) să se întîlnească în doi cu avocatul şi cu reprezentantul clerului;

d) să săvîrşească rituri religioase, să respecte canoanele religioase, inclusiv postul, cu acordul administraţiei să aibă obiecte de cult şi literatură religioasă;

e) să se aboneze la ziare şi reviste;

f) să facă studii după programa şcolii de cultură generală sau a şcolii speciale pentru copiii cu deficienţe mentale, dacă pacientul este un minor;

g) să primească recompense pentru muncă, în corespundere cu cantitatea şi calitatea acesteia, ca orice cetăţean.

(3) Pacientul beneficiază şi de următoarele drepturi, care pot fi limitate, la recomandarea medicului curant, a şefului de secţie sau a medicului-şef, în interesul sănătăţii sau securităţii sale şi a altor persoane, cu înscrierea argumentelor în documentaţia medicală:

a) să întreţină corespondenţă fără cenzură;

b) să primească şi să expedieze colete, banderole şi mandate poştale;

c) să se folosească de telefon;

d) să primească vizitatori;

e) să posede şi să procure obiecte de primă necesitate, să se folosească de propria îmbrăcăminte.

f) să aibă acces la documentaţia medicală din staţionarul respectiv referitoare la starea propriei sănătăţi.

(4) Serviciile cu plată (abonarea individuală la ziare şi reviste, serviciile întreprinderilor de telecomunicaţii etc.) se prestează pe contul pacientului beneficiar.

(5) Pacienţii spitalizaţi capabili să ia decizii în cunoştinţă de cauză sînt obligaţi să respecte regulamentul de ordine interioară al staţionarului de psihiatrie.

(6) Persoana internată în instituţia de profil psihiatric poate fi privată de dreptul de a participa la alegeri numai în baza hotărîrii judecătoreşti, la propunerea comisiei de medici din instituţia respectivă.

Art 36 Legea Legea privind sănătatea mentală în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1402 din 16.12.1997

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului