Articolul 9 din Legea Privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali în Republica Moldova. Denumirea persoanei juridice

(1) Persoana juridică îşi desfăşoară activitatea sub o denumire proprie, care se înregistrează la organul înregistrării de stat. Sucursalele persoanei juridice îşi desfăşoară activitatea sub denumirea persoanei juridice care le-a constituit.

(2) Denumirea persoanei juridice trebuie să întrunească cerinţele prevăzute de prezenta lege şi de alte acte legislative.

(3) Persoana juridică deţine dreptul exclusiv asupra denumirii înregistrate şi este obligată să folosească denumirea numai în formula care este înregistrată în Registrul de stat.

(4) Denumirea persoanei juridice include, în limba română, forma de organizare juridică. În denumire pot fi utilizate cuvinte din alte limbi, care se transcriu cu caractere latine şi, de regulă, se scriu între ghilimele.

(5) Orice denumire nouă se va deosebi de cele existente, astfel încît să se poată face o distincţie evidentă şi clară între ele, fără a fi examinate în detaliu. Dacă o denumire nouă este asemănătoare cu alta deja înregistrată sau rezervată, se va adăuga o menţiune care să o deosebească de celelalte în mod evident.

(6) În cazul în care mai multe persoane au solicitat pentru înregistrare denumiri ce coincid ori se aseamănă, drept de înregistrare are solicitantul care primul a depus cererea de înregistrare.

(7) Pînă la înregistrarea persoanei juridice, organul înregistrării de stat verifică denumirea acesteia sub aspectul disponibilității, distinctivităţii și al corectitudinii lingvistice. În cazul în care documentele pentru înregistrarea de stat se depun de către solicitant în condițiile art. 8 alin. (1) lit. a) sau c), solicitantul este obligat să verifice disponibilitatea denumirii până la depunerea efectivă a documentelor.

(8) Denumirea persoanei juridice, la cererea fondatorului, poate fi rezervată de organul înregistrării de stat pe un termen de pînă la 6 luni.

(9) În cazul schimbării denumirii, persoana juridică este obligată, în termen de 30 de zile, să solicite organului înregistrării de stat înregistrarea modificărilor operate în actele de constituire şi efectuarea înscrierii respective în Registrul de stat.

(10) La data înregistrării denumirii modificate, organul înregistrării de stat va verifica publicarea de către persoana juridică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a avizului privind modificarea denumirii şi va publica acelaşi aviz în Buletinul electronic.

(11) Se interzice înregistrarea unei denumiri care:

a) coincide sau, după cum constată organul înregistrării de stat, se aseamănă cu denumirea unei alte persoane juridice deja înregistrate;

b) coincide cu o marcă înregistrată în Republica Moldova sau cu o marcă notorie străină;

c) conţine numele unei persoane fizice notorii sau alte nume proprii ce nu coincid cu numele participanţilor la constituirea persoanei juridice, dacă nu există în acest sens acordul scris al persoanei respective sau, după caz, al moştenitorilor ei; d) conţine denumirea oficială sau istorică a unităţii administrativ-teritoriale, dacă nu există decizia consiliului local al unității administrativ-teritoriale respective cu privire la acordul privind folosirea acesteia;

e) conţine denumirea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale ori indică, direct sau indirect, că persoana juridică aparţine acestor autorităţi;

f) contravine normelor morale.

(11-1) Se permite înregistrarea unei denumiri a persoanei juridice care conține denumirea oficială sau istorică a statului ori abrevieri sau derivate ale denumirii oficiale sau istorice a statului dacă solicitantul înregistrării deține permisiunea corespunzătoare, care se acordă și se retrage în modul și în condițiile stabilite de către Guvern.

(11-2) Persoana juridică căreia i-a fost retrasă permisiunea de folosire în denumire a denumirii oficiale sau istorice a statului ori a abrevierilor sau derivatelor denumirii oficiale sau istorice a statului este obligată să modifice denumirea sa în termen 30 de zile de la data recepționării deciziei de retragere a permisiunii.

(12) Denumirea persoanei juridice radiate din Registrul de stat poate fi înregistrată, în condiţiile legii, pentru o altă persoană juridică după expirarea a 2 ani de la radiere.

Art 9 Legea Privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №220 din 19.10.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului