Articolul 20 din Legea Privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova în Republica Moldova. Arborarea pe catarg

(1) Catargele de arborare a drapelelor pot fi catarge exterioare permanente (instalate pe imobile sau pe terenuri adiacente imobilelor), catarge exterioare amovibile şi catarge interioare.

(2) Catargele exterioare se dotează cu un dispozitiv ce permite ridicarea şi coborîrea drapelului, schimbarea rapidă şi coborîrea în bernă şi care este compus, de regulă, dintr-o fungă, două scripete, din verigi de prindere şi fixare etc.

(3) Dimensiunile drapelului trebuie să fie proporţionale cu lungimea catargului, după cum urmează:

Dimensiunile drapelului

0,825x1,65 m

1x2 m

1,5x3 m

2x4 m

2,5x5 m

Lungimea catargului

5–6 m

5,5–7 m

9,5–12 m

13,5–15 m

15–17 m

(4) În anumite cazuri, catargele pot fi dotate cu dispozitive pentru arborarea a două sau mai multe drapele. Drapelul de Stat întotdeauna se instalează separat, pe catarg propriu.

(5) Drapelul se ridică rapid şi se coboară lent, ceremonios. Drapelul se ridică cît mai aproape de vîrful catargului. Funga trebuie să fie întinsă strună.

(6) Drapelul trebuie manipulat cu veneraţie şi astfel încît să nu atingă niciodată solul sau apa.

(7) În cazul în care catargul este fixat pe sau lîngă o estradă ori o scenă, acesta trebuie să se afle în dreapta oratorului privind spre spectatori.

(8) La înălțarea Drapelului de Stat pe catarg în cadrul unor ceremonii solemne, se intonează Imnul de Stat al Republicii Moldova, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare.

Art 20 Legea Privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №217 din 17.09.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului