Articolul 12 din Legea Privind contracararea activităţii extremiste în Republica Moldova. Răspunderea cetăţenilor Republicii Moldova, a cetăţenilor străini şi a apatrizilor pentru desfăşurarea activităţii extremiste

(1) Pentru desfăşurarea activităţii extremiste, cetăţenii Republicii Moldova, cetăţenii străini şi apatrizii poartă răspundere penală, administrativă ori civilă, în modul stabilit de legislaţie.

(2) În scopul asigurării securităţii statului şi securităţii publice, în temeiurile şi în modul prevăzute de legislaţie, prin hotărîrea instanţei de judecată, persoanei care a participat la desfăşurarea activităţii extremiste îi poate fi limitat, pe un termen de pînă la 5 ani, accesul la serviciul public, la serviciul militar prin contract şi la serviciul în organele de drept, precum şi la activitate în instituţii de învăţămînt şi la practicarea activităţii nestatale de depistare-protecţie.

(3) În cazul în care conducătorul sau un membru al organului de conducere al asociaţiei obşteşti sau religioase ori al unei alte organizaţii face în public o declaraţie în care cheamă la desfăşurarea activităţii extremiste, fără a menţiona că aceasta este opinia sa personală, precum şi în cazul rămînerii definitive a sentinţei instanţei de judecată în privinţa acestei persoane pentru o infracţiune cu caracter extremist, respectiva asociaţie obştească sau religioasă ori o altă organizaţie este obligată, în termene cît mai restrînse, să-şi exprime în public dezacordul său în legătură cu afirmaţiile sau cu acţiunile acestei persoane. Dacă respectiva asociaţie obştească sau religioasă ori o altă organizaţie nu va face o asemenea declaraţie, acest fapt poate fi interpretat ca unul ce denotă existenţa în activitatea acesteia a indiciilor de extremism.

Art 12 Legea Privind contracararea activităţii extremiste în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №54 din 21.02.2003

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021