Articolul 19 din Legea Privind controlul financiar public intern în Republica Moldova. Organizarea auditului intern

(1) În scopul evaluării sistemului de control intern managerial, entitatea publică organizează auditul intern prin următoarele forme:

a) audit intern efectuat de subdiviziunea instituită în structura entității publice;

b) audit intern prin asociere, efectuat inclusiv prin intermediul asociațiilor de dezvoltare intercomunitară;

c) audit intern pe bază de contract.

(1-1) Subdiviziunea de audit intern se instituie în număr de cel puțin trei unități de personal în structura ministerelor, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și în număr de cel puțin două unități de personal în structurile autorităților administrației publice locale de nivelul al doilea.

(1-2) În cadrul entităţilor publice din unitatea teritorială autonomă cu statut juridic special, subdiviziunile de audit intern se instituie şi activează conform modului stabilit de către autorităţile administraţiei publice respective, în condiţiile prezentei legi şi în conformitate cu normele legale care reglementează activitatea acestora.

(2) În cadrul entităților publice subordonate Guvernului care nu cad sub incidența alin. (11) și entităților publice din subordinea ministerelor pot fi instituite subdiviziuni de audit intern prin hotărîre de Guvern. Entitățile publice autonome față de Guvern au dreptul să instituie subdiviziune de audit intern în condiţiile prezentei legi şi în conformitate cu normele legale care reglementează activitatea entităților respective.

(3) – abrogat.

(4) Subdiviziunea de audit intern se instituie în subordinea directă a managerului entităţii publice şi îi raportează în mod direct acestuia.

(5) Subdiviziunea de audit intern este dimensionată în baza volumului de activitate, astfel încît să asigure auditarea sistematică a întregului obiect al activității entității publice.

(6) Conducătorul subdiviziunii de audit intern deţine certificat de calificare profesională în domeniul auditului intern în sectorul public, eliberat de către Ministerul Finanțelor, sau certificat de calificare cu recunoaștere internațională în domeniul auditului intern.

(7) Subdiviziunile de audit intern din cadrul entităţilor publice ierarhic superioare asigură efectuarea auditului intern în entităţile publice subordonate care nu dispun de subdiviziune de audit intern.

(8) Entitatea publică are dreptul să beneficieze de audit intern pe bază de contract. În acest caz, auditul intern este prestat de cel puţin o persoană care deține certificat de calificare profesională în domeniul auditului intern în sectorul public, eliberat de către Ministerul Finanțelor, sau certificat de calificare cu recunoaștere internațională în domeniul auditului intern.

Art 19 Legea Privind controlul financiar public intern în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №229 din 23.09.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului