Articolul 5 din Legea Privind evaluarea integrităţii instituţionale în Republica Moldova. Climatul de integritate instituţională

(1) Entităţile publice îşi desfăşoară activitatea în interes public, asigurînd climatul de integritate instituţională. Agenţii publici îşi exercită atribuţiile de serviciu cu integritate profesională.

(2) Climatul de integritate instituţională se asigură prin aplicarea politicilor anticorupţie naţionale şi sectoriale, precum şi a cerinţelor specifice de integritate profesională pentru activitatea agenţilor publici în cadrul entităţii publice. Se consideră politici anticorupţie naţionale şi sectoriale care asigură climatul de integritate instituţională următoarele:

a) angajarea şi promovarea agenţilor publici în bază de merit şi de integritate profesională;

b) regimul de incompatibilităţi, restricţii în ierarhie şi limitări ale publicităţii;

c) regimul declarării averilor şi intereselor personale;

d) regimul conflictului de interese;

e) evitarea favoritismului;

f) regimul cadourilor;

g) denunţarea şi tratarea influenţelor necorespunzătoare;

h) denunţarea manifestărilor de corupţie şi protecţia avertizorilor de integritate;

i) neadmiterea manifestărilor de corupţie;

j) transparenţa procesului decizional;

k) accesul la informaţii de interes public;

l) gestionarea transparentă şi responsabilă a patrimoniului public, a finanţelor rambursabile şi nerambursabile;

m) etica şi deontologia profesională;

n) regimul de restricţii şi limitări în legătură cu încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu şi cu migrarea în sectorul privat a agenţilor publici (pantuflajul).

(3) Prevederile alin. (2) se aplică în mod corespunzător pentru diferite categorii de agenţi publici, cu derogările prevăzute de legile speciale ce le reglementează activitatea.

(4) Cerinţele specifice de integritate profesională pentru activitatea agenţilor publici în cadrul entităţii publice sînt adoptate prin acte departamentale ale entităţilor publice, care nu pot stabili alte derogări decît cele menționate la alin. (3) sau standarde de comportament mai puţin riguroase pentru conducătorul entităţii publice şi agenţii publici decît cele prevăzute de politicile anticorupţie naţionale şi sectoriale.

(5) Entităţile publice determină politica instituţională de sancţionare a comportamentului lipsit de integritate profesională al agenţilor publici în conformitate cu prevederile legislaţiei, urmărind descurajarea celorlalţi agenţi publici de a se comporta astfel în viitor.

Art 5 Legea Privind evaluarea integrităţii instituţionale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №325 din 23.12.2013, versiune în vigoare din 23.12.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului