Articolul 13 din Legea Privind evaluarea integrităţii instituţionale în Republica Moldova. Etapele evaluării integrităţii instituţionale

(1) Evaluarea integrităţii instituţionale se desfăşoară în următoarele etape:

a) etapa întîi – identificarea riscurilor de corupţie în cadrul entităţii publice;

b) etapa a doua – testarea integrităţii profesionale a agenţilor publici;

c) etapa a treia – descrierea riscurilor de corupţie şi analiza factorilor care le generează;

d) etapa a patra – elaborarea raportului privind rezultatele evaluării integrității instituționale și emiterea recomandărilor privind înlăturarea riscurilor de corupție identificate și îmbunătățirea climatului de integritate instituțională.

(2) Etapa întîi constă în examinarea incidentelor de integritate admise de agenţii publici din cadrul entităţii publice, a informaţiilor transmise de cetăţeni, a materialelor din mass-media, a surselor analitice (rapoarte, studii, sondaje, indicatori etc.), precum şi a modalităţilor de afectare a drepturilor omului prin riscurile de corupţie identificate.

(3) Etapa a doua, inițiată în baza unei decizii motivate, este o etapă facultativă în cadrul evaluării integrității instituționale. Agenții publici supuși testării integrității profesionale sînt selectați în mod aleatoriu, în funcție de riscurile de corupție identificate în cadrul entității publice la etapa întîi. Responsabilitatea pentru realizarea acestei etape revine testorilor.

(4) Etapa a treia se realizează prin descrierea riscurilor de corupţie identificate la etapa întîi şi, după caz, confirmate în cadrul testării integrităţii profesionale la etapa a doua a evaluării, precum şi prin analiza factorilor de risc care sporesc probabilitatea materializării acestor riscuri. Analiza se face conform următoarelor tipuri ale factorilor de risc:

a) factori externi – factori de risc aflaţi în afara controlului entităţii publice;

b) factori interni – factori de risc organizaţionali, de control şi sancţionare din sfera de control a entităţii publice, care sînt rezultatul acţiunilor sau inacţiunilor acesteia;

c) factori operaţionali – factori ce apar în procesul de lucru în cadrul entităţii publice;

d) factori individuali – factori ce pot motiva un anumit agent public să admită manifestări de corupţie şi să acţioneze contrar climatului de integritate instituţională.

(5) Etapa a patra presupune elaborarea raportului privind rezultatele evaluării integrității instituționale și întocmirea unor cerinţe minime, a căror îndeplinire va permite entităţii publice să reducă manifestările de corupţie în rîndul agenţilor publici.

(6) În cazul în care evaluarea integrităţii instituţionale se efectuează fără etapa a doua, etapele a treia şi a patra se desfășoară ca urmare a realizării etapei întîi.

(7) Modul de parcurgere a etapelor întîia, a doua și a treia ale evaluării integrității instituționale este detaliat în metodologia prevăzută la art. 9 alin. (2) lit. h).

Art 13 Legea Privind evaluarea integrităţii instituţionale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №325 din 23.12.2013, versiune în vigoare din 23.12.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului