Articolul 18 din Legea Privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţiide asigurări sociale în Republica Moldova. Indemnizaţia pentru creşterea copilului

(1) Unul dintre părinții asigurați care îndeplinește condițiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute la art. 6 alin. (1) sau (2) are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani conform următoarelor opțiuni:

a) din ziua următoare datei expirării concediului de maternitate și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului;

b) din ziua următoare datei expirării concediului de maternitate pentru о perioadă de 24 de luni. Pentru perioada după expirarea celor 24 de luni și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă;

c) din ziua următoare datei expirării concediului de maternitate pentru о perioadă de 12 luni. Pentru perioada după expirarea celor 12 luni și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

În cazul în care femeia asigurată nu beneficiază de indemnizație de maternitate, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește de la data nașterii copilului, cu excepția cazurilor de adopție sau plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă, când indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește de la data emiterii deciziei de adopție sau plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă.

(1-1) Persoana asigurată (bunicul, bunica sau o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului) care îndeplinește condițiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute la art. 6 alin. (1) sau (2) și se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul, la cerere, la o indemnizație lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani conform următoarelor opțiuni:

a) de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani;

b) de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 24 de luni. Pe perioada concediului pentru îngrijirea copilului, după expirarea celor 24 de luni de concediu și până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă;

c) de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 12 luni. Pe perioada concediului pentru îngrijirea copilului, după expirarea celor 12 luni de concediu și până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizația se stabilește din data la care acest concediu a fost acordat ultima oară.

Opţiunea solicitată iniţial prin cererea de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, depusă la organul de asigurări sociale, nu poate fi modificată ulterior.

(1-2) Liber-profesioniștii ce practică o activitate în sectorul justiției au dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului, conform opțiunilor prevăzute la alin. (1), din ziua următoare datei de expirare a concediului de maternitate. În cazul în care femeia liber-profesionistă nu beneficiază de indemnizație de maternitate, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește de la data nașterii copilului, cu excepția cazurilor de adopție sau de plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă, când indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește de la data emiterii deciziei de adopție sau de plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă.

(1-3) Persoana asigurată care a adoptat un copil sau l-a luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă până la împlinirea vârstei de 3 ani și care îndeplinește condițiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute la art. 6 alin. (1) sau (2) are dreptul, la cerere, la o indemnizație lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani conform următoarelor opțiuni:

a) din ziua încuviințării adopției sau a emiterii dispoziției de plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă și până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, dar nu mai puțin de 6 luni calendaristice;

b) din ziua încuviințării adopției sau a emiterii dispoziției de plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă, pentru о perioadă de 24 de luni. Pe perioada de după expirarea celor 24 de luni și până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă;

c) din ziua încuviințării adopției sau a emiterii dispoziției de plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă, pentru о perioadă de 12 luni. Pe perioada de după expirarea celor 12 luni și până data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

În cazul în care persoana asigurată care a adoptat un copil sau l-a luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă a beneficiat de concediu plătit pe o perioadă de până la 90 de zile calendaristice, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se acordă de la data următoare datei de expirare a acestui concediu.

Opţiunea solicitată iniţial prin cererea de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, depusă la organul de asigurări sociale, nu poate fi modificată ulterior.

(1-4) Pentru unul și același copil se stabilește o singură indemnizație pentru creșterea copilului.

(2) Are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului una dintre următoarele persoane asigurate: unul dintre părinţi, bunicul, bunica sau o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, sau tutorele, dacă aceștia îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute la art. 6 alin. (1) sau (2).

(3) În cazul în care beneficiarul de indemnizație lunară pentru creșterea copilului, specificat la alin. (11) din prezentul articol, se angajează, își reia activitatea de muncă, se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani ori desfășoară activități în scopul obținerii de venit, indemnizația stabilită se suspendă și se stabilește, la cerere, uneia dintre persoanele menționate la alin. (2) din prezentul articol, dacă întrunește condițiile prevăzute la art. 6 alin. (1) sau (2).

(5) În cazul copiilor gemeni, tripleți sau multipleți, de dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază, la cerere, opţional: concomitent ambii părinţi sau concomitent două persoane asigurate menţionate la alin. (2). Fiecare asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie/ indemnizaţii pentru copilul/copiii de care îngrijeşte nemijlocit. Pentru unul şi acelaşi copil se stabileşte o singură indemnizaţie.

(6) Cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului constituie:

a) 30% din baza de calcul stabilită la art. 7 pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decît cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate, determinate în modul stabilit de Guvern, în cazul solicitării opțiunii prevăzute la alin. (1) lit. a), alin. (11) lit. a) sau alin. (13) lit. a) din prezentul articol;

b) 60% din baza de calcul stabilită la art. 7 pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul dublu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate, determinate în modul stabilit de Guvern, pentru primele 12 luni de la data acordării inițiale a indemnizației și 30% din baza de calcul stabilită la art.7 pentru fiecare copil pentru următoarele 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate, determinate în modul stabilit de Guvern, în cazul solicitării opțiunii prevăzute la alin. (1) lit. b), alin. (11) lit. b) sau alin. (13) lit. b) din prezentul articol;

c) 90% din baza de calcul stabilită la art.7 pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul triplu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate, determinate în modul stabilit de Guvern, pentru primele 12 luni de la data acordării inițiale a indemnizației, în cazul solicitării opțiunii prevăzute la alin. (1) lit. c), alin. (11) lit. c) sau alin. (13) lit. c) din prezentul articol.

(7) Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se acordă de Casa Națională de Asigurări Sociale, conform opțiunii prevăzute la alin. (1) lit. a), mamei asigurate, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de acordare a indemnizației menționate – tatălui asigurat, din oficiu, în baza datelor disponibile în resursele informaționale de stat, consumate prin intermediul platformei de interoperabilitate.

Opţiunea stabilită din oficiu poate fi modificată o singură dată, la cererea beneficiarului, depusă până la data la care copilul împlinește vârsta de un an.

În cazul în care indemnizația lunară pentru creșterea copilului stabilită pentru un beneficiar a fost suspendată și, ulterior, acordată unei alte persoane asigurate menționate la alin. (2), opțiunea stabilită din oficiu nu se modifică.

(8) În cazul persoanelor asigurate menționate la alin. (1), (12) şi (13), indemnizația lunară pentru creșterea copilului se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației lunare pentru creșterea copilului.

În cazul persoanelor asigurate menţionate la alin.(11), indemnizaţia lunară pentru creșterea copilului se calculează din venitul asigurat al solicitantului de indemnizaţie lunară pentru creșterea copilului.

Art 18 Legea Privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţiide asigurări sociale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №289 din 22.07.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului