Articolul 6 din Legea Privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţiide asigurări sociale în Republica Moldova. Condiţiile de acordare a prestaţiilor de asigurări sociale

(1) Asiguraţii au dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă au un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani.

(2) Asiguraţii care au un stagiu total de cotizare de pînă la 3 ani beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului/datei emiterii dispoziției de încredințare a copilului adoptabil/datei încuviințării adopției ori emiterii dispoziției de plasament al copilului în serviciu de tutelă/curatelă în cazul riscului asigurat creşterea copilului.

(3) – abrogat.

(4) Şomerii beneficiază de prestaţii de asigurări sociale cu condiţia suspendării pentru această perioadă a plăţii indemnizației de şomaj.

(5) Ajutorul de deces se acordă asiguraţilor indiferent de durata stagiului de cotizare.

(5-1) Indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA sau de o maladie oncologică se stabilesc indiferent de durata stagiului de cotizare.

(5-2) Indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, plătită din mijloacele angajatorului, a liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiției se stabilește indiferent de durata stagiului de cotizare.

(6) Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.

(7) Soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie de maternitate în cazul în care soţul confirmă un stagiu de cotizare specificat la alin. (1) sau (2). În cazul înregistrării căsătoriei după producerea riscului asigurat (concediul de maternitate), dreptul la indemnizaţie se stabileşte pentru perioada de la data înregistrării căsătoriei pînă la data expirării concediului de maternitate.

(8) Persoanele care au beneficiat sau beneficiază de prestaţii de asigurări sociale pe teritoriul altui stat nu pot beneficia, în condiţiile prezentei legi, de indemnizaţie pentru acelaşi risc asigurat şi pentru aceeaşi perioadă.

(8-1) Asiguratul are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform uneia dintre opțiunile prevăzute la art. 18 alin. (1), (11) sau (13) dacă confirmă stagiul de cotizare specificat la alin. (1) sau (2) din prezentul articol.

(8-2) Liber-profesioniștii ce practică activitate în sectorul justiției au dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform uneia dintre opțiunile prevăzute la art. 18 alin. (1) dacă confirmă stagiul de cotizare specificat la alin. (1) sau (2) din prezentul articol.

(9) Asiguratul care se află în concediu paternal are dreptul la indemnizație paternală, conform art. 181, dacă confirmă stagiul de cotizare specificat la alin. (1) sau (2) din prezentul articol.

(10) Liber-profesioniștii ce practică activitate în sectorul justiției au dreptul la indemnizație paternală, conform art. 18-1, dacă confirmă stagiul de cotizare specificat la alin. (1) sau (2) din prezentul articol.

Art 6 Legea Privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţiide asigurări sociale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №289 din 22.07.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului