Articolul 15 din Legea Privind transportul prin conducte magistrale în Republica Moldova. Zona de protecţie

(1) Traseele conductelor se marchează pe teren cu indicatoare speciale de formă stabilită, în conformitate cu documentaţia tehnico-normativă.

(2) Pentru asigurarea unor condiţii normale de exploatare şi excluderea posibilităţilor de deteriorare a conductei (indiferent de felul cum e instalată) se stabileşte o zonă de protecţie conform cerinţelor documentaţiei tehnico-normative.

(3) Terenurile care fac parte din zona de protecţie a conductei nu se retrag de la beneficiari şi se folosesc de către aceştia în scopuri agricole şi în alte scopuri, respectîndu-se în mod obligatoriu prevederile prezentei legi şi ale documentaţiei tehnico-normative.

(4) Beneficiarii folosinţei pămîntului vor executa în zona de protecţie a conductei lucrări agricole după ce vor înştiinţa în prealabil despre aceasta întreprinderile şi organizaţiile care exploatează conducta.

(5) Pe terenurile irigate care fac parte din zona de protecţie a conductei, lucrările ce ţin de inundări temporare se execută după înţelegerea dintre beneficiarul folosinţei pămîntului şi întreprinderea sau organizaţia transportului prin conducte.

(6) În zona de protecţie a conductei, fără acordul în scris al întreprinderilor şi organizaţiilor transportului prin conducte, se interzice:

a) construcţia oricăror obiecte;

b) plantarea arborilor şi arbuştilor, depozitarea nutreţurilor, îngrăşămintelor şi materialelor, clădirea stogurilor de fîn şi de paie, întreţinerea vitelor, afectarea sectoarelor de pescărit, prinsul peştelui animalelor acvatice, recoltarea plantelor hidrofile, adăpatul vitelor şi alte activităţi;

c) construcţia nesancţionată a căilor de acces şi pasajelor peste traseele conductelor, locurilor de parcare a transportului auto şi mecanismelor, plantarea livezilor şi grădinilor colective;

d) desfăşurarea lucrărilor de ameliorare şi de terasiere, construcţia sistemelor de irigaţie şi de desecare;

e) desfăşurarea oricăror feluri de lucrări miniere, de construcţie, montaj şi explodare, nivelarea terenului;

f) desfăşurarea lucrărilor geologice de ridicare, cercetare, geodezice şi altor lucrări care necesită săparea de sonde, puţurilor de explorare şi luarea probelor de teren (cu excepţia probelor de sol).

(7) Întreprinderile şi organizaţiile care au primit autorizaţie în scris pentru executarea lucrărilor indicate în zona de protecţie a conductei sînt obligate să le efectueze în termenele stabilite cu respectarea condiţiilor care asigură integritatea conductei. Condiţiile desfăşurării lucrărilor în zona de protecţie a conductei se stabilesc de organele administraţiei publice de comun acord cu întreprinderile şi organizaţiile transportului prin conducte.

(8) Autorizaţia în scris pentru executarea lucrărilor de explodare în zona de protecţie a conductei se eliberează numai după ce întreprinderea sau organizaţia care execută aceste lucrări va prezenta documentele prevăzute de Regulile unice de securitate în procesul lucrărilor de exploatare.

(9) În zona de protecţie a conductei se interzice desfăşurarea oricăror acţiuni care ar putea duce la perturbarea exploatării normale a conductei sau la deteriorarea ei.

Art 15 Legea Privind transportul prin conducte magistrale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №592 din 26.09.1992

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului