Articolul 16 din Legea Privind transportul prin conducte magistrale în Republica Moldova. Relaţiile dintre întreprinderile şi organizaţiile transportului prin conducte şi organele administraţiei publice locale, întreprinderi şi organizaţii, beneficiari ai folosinţei pămîntului prin al căror teritoriu trec conducte

(1) Întreprinderile şi organizaţiile transportului prin conducte stabilesc relaţii cu organele administraţiei publice locale, întreprinderi şi organizaţii, beneficiari ai folosinţei pămîntului prin al căror teritoriu trec conducte, în conformitate cu prevederile documentaţiei tehnico-normative privind siguranţa şi protecţia transportului prin conducte.

(2) Întreprinderile şi organizaţiile transportului prin conducte în comun cu organele administraţiei publice locale, subunităţile protecţiei civile, organele protecţiei mediului înconjurător, poliţia, unităţile de pompieri, întreprinderile şi organizaţiile prin al căror teritoriu trec conducte, proprietarii conductelor tranzit elaborează planuri de lichidare a unor posibile avarii, schema şi modul de comunicaţii şi semnalizare în caz de avarie, măsuri de prevenire a situaţiilor excepţionale, alte probleme ce ţin de siguranţa funcţionării conductelor, care se coordonează cu organul de control şi de supraveghere tehnică de stat. În planurile de lichidare a unor posibile avarii trebuie să fie indicate acţiunile concrete ale fiecărei organizaţii. Din timp se stabilesc volumele ajutoarelor în caz de avarii, tehnica repartizată, măsurile de protecţie a obiectelor de importanţă deosebită, se întocmesc contracte, se organizează instrucţii comune în vederea definitivării acţiunilor prevăzute de planuri.

(3) În caz de avarie întreprinderile şi organizaţiile transportului prin conducte încep imediat lichidarea ei, înştiinţînd concomitent organele administraţiei publice locale, pe teritoriul din subordinea cărora s-a produs avaria, organele teritoriale de ocrotire a naturii, organul de control şi de supraveghere tehnică de stat.

(4) Întreprinderile şi organizaţiile transportului prin conducte prezintă organelor administraţiei publice locale materiale privind amplasarea conductelor, prefectate în modul stabilit, pentru indicarea conductelor pe hărţile raionale de folosire a pămîntului, iar organele administraţiei publice locale furnizează întreprinderilor şi organizaţiilor interesate date privind amplasarea conductelor.

(5) În cazul în care starea tehnică a conductei necesită lucrări de reparaţie, întreprinderile şi organizaţiile transportului prin conducte au dreptul, cu condiţia înştiinţării prealabile a beneficiarilor folosinţei pămîntului, să limiteze temporar (pînă la încheierea lucrărilor de reparaţie), executarea lucrărilor în limitele sectorului (obiectului) conductei care necesită reparaţie, la o distanţă egală cu distanţa minimă de la axa conductei (de la obiectul ei) pînă la cea mai apropiată localitate, distanţă stabilită de normele de construcţie şi regulile de proiectare a conductelor.

(6) Lucrările de localizare a avariilor sau de lichidare a urmărilor lor se efectuează fără coordonarea cu beneficiarii folosinţei pămîntului, dar cu înştiinţarea lor obligatorie.

(7) Dacă conducta trece pe teritoriul unei zone interzise sau al unui obiect special, organizaţia respectivă trebuie să elibereze lucrătorilor care deservesc această conductă permise pentru ca aceştia să poată efectua controlul şi reparaţia conductei la orice oră.

(8) Efectuarea lucrărilor de reparaţie a conductelor care trec prin bazinele gospodăriilor piscicole urmează a fi coordonate cu organele locale de pază a peştilor, cu excepţia lucrărilor efectuate în caz de avariere a conductei.

(9) Pentru executarea lucrărilor de reparaţie capitală, deservire şi reconstrucţie a conductei şi de construcţie a pasajelor peste ea, întreprinderilor şi organizaţiilor transportului prin conducte li se atribuie în folosinţă temporară, în modul stabilit, terenuri de dimensiunile prevăzute de normele de afectare a terenurilor pentru construcţia conductelor.

(10) Beneficiarilor folosinţei pămîntului li se interzice să împiedice perfectarea autorizaţiilor privind afectarea terenurilor pentru executarea reparaţiei capitale, deservirea şi reconstrucţia conductei şi la construcţia pasajelor peste ea în orice perioadă a anului.

Proprietarul conductei repară în modul stabilit prejudiciul cauzat beneficiarului folosinţei pămîntului.

(11) Construcţia ansamblurilor de locuinţe (localităţilor), întreprinderilor industriale şi agricole, unor clădiri, construcţii (locuite şi nelocuite), edificii aparte poate fi executată în zona de amplasare a conductei numai respectîndu - se cu stricteţe distanţa minimă de la axa conductei (a obiectului ei) pînă la obiectele enumerate, prevăzută de normele de construcţie şi regulile de proiectare a conductelor, cu acordul obligatoriu al întreprinderilor şi organizaţiilor transportului prin conducte.

(12) Organul de control şi de supraveghere tehnică de stat, precum şi întreprinderile şi organizaqţiile transportului prin conducte, în corespundere cu competenţa lor, sînt în drept să sisteze lucrările care se execută cu încălcarea cerinţelor prezentei legi în zona de protecţie a conductei şi în limitele distanţei minime de la axa conductei (a obiectului ei) pînă la cea mai apropiată localitate, distanţă stabilită de normele de construcţie şi regulile de proiectare a conductelor).

(13) În limitele distanţei minime de la axa conductei (a obiectului ei) pînă la cea mai apropiată localitate, distanţă stabilită de normele de construcţie şi regulile de proiectare a conductelor, se interzice desfăşurarea oricăror acţiuni legate de îngrămădire de oameni care nu sînt încadraţi la executarea lucrărilor autorizate în modul stabilit.

(14) Organele administraţiei publice locale, poliţia nu sînt în drept să trimită tehnica şi personalul întreprinderilor şi organizaţiilor transportului prin conducte la efectuarea altor lucrări.

(15) În corespundere cu schema căilor de acces, aprobată de beneficiarul folosinţei pămîntului şi de direcţia agricolă a comitetului executiv al organului administraţiei publice locale, se permite transportului auto şi altor mijloace tehnice ale întreprinderilor şi organizaţiilor care exploatează conductele trecerea spre conductă şi obiectele ei pentru a le deservi şi a executa lucrări de reparaţie.

Art 16 Legea Privind transportul prin conducte magistrale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №592 din 26.09.1992

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului