Articolul 14 din Legea Voluntariatului în Republica Moldova. Măsuri de stimulare a voluntariatului

(1) Standardele minime de calitate pentru activitatea de voluntariat, condiţiile de aplicare a măsurilor de stimulare a voluntariatului şi procedura de eliberare a certificatelor nominale de voluntariat, a scrisorilor de recomandare şi a carnetelor de voluntar sînt stabilite prin regulamente aprobate de Guvern.

(2) Voluntarul primeşte un certificat nominal de voluntariat şi scrisori de recomandare ce confirmă prestarea activităţii de voluntariat şi atestă experienţa şi abilităţile obţinute.

(3) La angajarea în muncă a unui candidat sau la atestarea şi promovarea unui angajat, voluntariatul prestat în sectorul public şi în cel neguvernamental, confirmat prin certificatul nominal de voluntariat, scrisoarea de recomandare şi carnetul de voluntar, va fi considerat de angajator ca experienţă de muncă, în condiţiile în care aceasta constituie criteriu de selecţie.

(4) La înmatricularea în instituţiile de învăţămînt superior, la oferirea de burse sau la cazarea în cămine studenţeşti, voluntariatul prestat de voluntar în sectorul public şi în cel neguvernamental în domenii conexe profilului şi specialităţii de studiu, confirmat prin carnetul de voluntar şi certificatul nominal de voluntariat, va fi luat în considerare în cazul acumulării punctajului egal de către doi sau mai mulţi candidaţi şi, respectiv, în cazul obţinerii de către doi sau mai mulţi studenţi a rezultatelor de egalitate evaluate anual.

(5) Voluntariatul va fi considerat vechime în muncă dacă voluntarul a activat în acelaşi domeniu cu specialitatea deţinută, fapt confirmat prin carnetul de voluntar, certificatul nominal şi contractul de voluntariat.

(6) Instituţiile de învăţămînt superior, în baza acordurilor de colaborare cu instituţiile gazdă, acordă anual 5 credite de studiu transferabile pentru stagiile de practică în domenii de utilitate publică conexe profilului şi specialităţii de studiu a voluntarului.

(7) Voluntariatul prestat de studenţi în scopul dezvoltării aptitudinilor şi formării experienţei profesionale, confirmat prin carnetul de voluntar, certificatul nominal şi contractul de voluntariat, va fi considerat practică de iniţiere sau practică de licenţă daca s-au confirmat cel puţin 40 de ore.

Art 14 Legea Voluntariatului în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №121 din 18.06.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021